Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adómentessé válik a segítség katasztrófahelyzetben

Adómentessé válik a segítség katasztrófahelyzetben

Visszamenőleges hatállyal, a múlt év első napjától nem kell adót fizetni a katasztrófahelyzetben adott, illetve kapott segítség után. Az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.

A 2011-ben hozott stabilitási törvényt módosító tervezet katasztrófahelyzetnek nevezi az emberi életet veszélyeztető elemi csapásokat, így például az árvizet, a belvizet, a tüzet vagy a partfalomlást.

Az a cég, amely ilyen helyzetben segítséget nyújt - gépeit erre használja, a készleteiből termékeket ad át - adóalap-növelés nélkül teheti mindezt. Vagyis nem kell utána társasági adót, személyi jövedelemadót, illetve iparűzési adót fizetnie. Aki viszont kapja az ingyenes segítséget, annak az szja- és egészségügyi hozzájárulás-mentes lesz.

Az ilyen szolgáltatást a nyújtásától számított 60 napon belül kell bejelenteni az adóhatósághoz. Aki ezt elmulasztja, elveszti az adómentességet.

A tervezet lehetővé teszi, hogy visszamenőleges hatállyal, 2012 első napjától érvényesíteni lehessen az adómentességet. A katasztrófavédelem vezetője közzéteszi majd azokat a katasztrófahelyzeteket, amelyeknél jár ez a kedvezmény. A visszamenőleges kedvezményt a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül lehet majd igényelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során