Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Március 10. 11:25, kedd | Belföld
Forrás: NAV

Adóbevallás 'söralátéten'

Adóbevallás 'söralátéten'

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek.

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek. Ezt – egyebek mellett – akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál.

A 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon a személyes adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni:

  • bruttó jövedelem (a családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalap és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelem összege)
  • fizetendő adó (a jövedelmet terhelő személyijövedelemadó-kötelezettség összege)
  • levont és befizetett adó (a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg összege)

A munkáltatótól év elején kapott 14M30-as igazoláson az is szerepel, hogy az adózó benyújthatja-e adónyilatkozaton az szja-bevallást. Ha igen az igazolás adatait át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.

Függetlenül attól, hogy esetleg az összes – több munkáltatótól, kifizetőtől kapott – igazoláson egyenként az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy az igazolásokat együttesen értékelve mégsem teljesítheti adóbevallását „söralátét-bevalláson”. Kitöltés előtt ezért érdemes a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető kitöltési útmutatóból tájékozódni a részletekről.

Az adónyilatkozat (1453ADÓNYILATKOZAT) a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltött bevallást 2015. május 20-ig kell eljuttatni a NAV-hoz.

Az adózók bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében, a 06-40/20-21-22 számon. A telefonos ügyintéző rendszer használatához azonosító szám szükséges, ami a TEL nyomtatványon igényelhető. Idei újdonság, hogy ez a szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon is. Azonosító szám birtokában a netán hibásan kitöltött bevallás is javítható telefonon keresztül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.