Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 26. 08:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

A zsír is lehet egészséges

A zsír is lehet egészséges

Az alábbiakban pár tippet adunk, amiből jó zsírokhoz juttathatod testedet.

Ez nem valami buta vicc! Noha a zsír szó hallatán rögtön egy jós sűrű körömpörkölt képe jelenik meg sokunk előtt, de itt az idő újragondolni a „zsír” fogalmát! Bizony az tény, hogy a telített és transzzsírokat jobb, ha kerülöd egészséged és alakod megőrzése érdekében, de a telítetlenek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Az alábbiakban pár tippet adunk, amiből jó zsírokhoz juttathatod testedet.

Olivaolaj
Akár sütéshez, akár salátákhoz is használhatod. Előbbi esetben azonban győződj meg róla, hogy olyan változatot vettél, ami „sütésálló”, tehát magas hőfokon is alkalmazható. Amellett, hogy a receptekben olívára cseréled a sima olajat, a mennyiséget is célszerű megkurtítanod. Permetező segítségével a lehető legkevesebbet oszlathatod el az ételeken a legpraktikusabb módon. Bátran próbáld ki az ízesített fajtákat is: a szarvasgombás például mennyei!

Halfélék
A lazac, a makréla, a hering, a szardínia, a tonhal és az afrikai harcsa számos egyéb halfajták rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, elősegítik az idegrendszer zökkenőmentes működését, tehát valósággal lassítják a sejtek öregedését. Hetente legalább két alkalommal fogyassz halat akár sülve, grillezve vagy pácolva is.

Tojás
Az egyik legolcsóbb, mégis a legsokrétűbben elkészíthető fehérjeforrás, hanem még egészséges zsírok is vannak benne! Egy méretesebb darab kevesebb, mint 5 gramm zsírt tartalmaz, aminek nagy része „jó”. Aki tehát eddig azért nem fogyasztotta, mert koleszterinbomba, az jócskán mellétrafált. A feltételezés onnan ered, hogy az egyébként magas koleszterinszint miatt orvosi kezelés alatt állóknak érdemes napi 1-2 darabra korlátozniuk a bevitelt, hiszen nekik az ilyesmire egyébként is figyelniük kell. Ha egészséges vagy, akkor is érdemes egy-két évente benevezned egy általános vérképre,mert a véredben lévő zsírok aránya hűen tükrözi az életmódodat.

Olajos magvak
A tökmag, a napraforgómag és a szezámmag nemcsak isteni finom, hanem még a „rossz”, tehát LDL-koleszterinszint csökkentésére alkalmas zsírsavakat is tartalmaz. A növényi eredetű zsírsavak előnye, hogy a táplálkozástudományi kutatások alapján jobban tudja őket hasznosítani a szervezet, mint az állatiakat. A pörkölt, sózott vagy másképpen feldolgozott magvakkal azonban vigyázz, mert ha hozzáadott zsiradékkal, illetve nátriummal készültek, többet árthatnak, mint amennyit használnak a testednek!

Csonthéjasok
A földimogyorótól a kesudión át a pisztáciáig az összes ropogtatnivaló csodát tesz a szíveddel. Mindennap érdemes egy kis maroknyi adagot elnassolnod belőlük az egészséged megőrzésének érdekében – ennél többet azonban nem, mert egyébként rendkívül magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Ha görög joghurttal vagy zsírszegény túróval összekeverve eszed a csonthéjasokat, gondoskodhatsz a teltségérzetről.

Avokádó
Valóságos csodaszer a szervezeted számára, hiszen az egyszeresen telítetlen zsírsavak legbusásabb természetes forrása ez a gyümölcs. Nemcsak a szívednek hasznos, hanem az egészséges vegyületeknek köszönhetően még az ízületi panaszok megelőzését, illetve kezelését is elősegíti. Egy kis bónuszként, még annak is örülhetsz, hogy az avokádót bármilyen más élelmiszerrel együtt fogyasztva jobban felszívódnak a tápanyagok – tedd tehát salátára!

Zöldségfélék
Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik így elsőre, de a zöldségek is tartalmazhatnak zsiradékot! A zöldlevelesekben, különösen a spenótban, a kelben és a kelbimbóban található némi omega-3. Mivel a szervezet „magától” nem tudja előállítani ezt a vegyülettípust, kifejezetten hasznos a szükséges mennyiséget étrend útján biztosítanod. Mindennap egyél legalább 2-3 csészényi zöldséget, mert nélkülözhetetlen az egészséghez! Nem árt tudnod, hogy ami a „jó” zsírsavak mennyiségét illeti, messze nem jelentenek annyit, mint például a halak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.