Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Január 12. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

Sokan tartanak tőlük, pedig ártalmatlanok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei ezért is igyekeznek figyelemfelhívó kampányokkal közelebb hozni őket az emberekhez. Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programhoz bárki csatlakozhat.

– A zöld varangy gyakori kétéltű Magyarországon, mégis megfigyelhető egyedszámának csökkenése. Visszaszorulásának hátterében a szaporodásához nélkülözhetetlen időszakos vagy állandó vízállások kiszáradása, eltűnése sejthető – mondta el kérdésünkre Halpern Bálint LIFE-programvezető. Hangsúlyozta, a zöld varangy esetében létfontossá­­gú, hogy megtalálják a szaporodóhelyeket.

Létfontosságú megtalálni a szaporodóhelyeket. (Fotó: Halpern Bálint)

Nemszeretem állat a varangy

– Általános a viszolygás, ami nem feltétlen ösztönös, inkább tanult. Sokszor látjuk, hogy a kisgyerek boldogan szalad a szüleihez kezében egy brekivel, akik rémülten kiabálnak rá.

Ilyenkor az ösztönös csodálat hamar válik tanult ellenszenvvé. A kétéltűek globális csökkenésének hátterében az urbanizáció és a klímaváltozás miatti szárazodás áll, a folyamat hazánkat is érinti, a gyakori fajok előbb megritkulnak, majd eltűnnek a térképről.

Országosan térképezik a fajokat

– Egyes kiemelt fajokra vannak célzott felmérési programjaink is, amiben sok önkéntes segítséget kapunk tagjainktól és tá­­­mogatóinktól. Az észleléseket feltölthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programunk honlapjára vagy appjába.

A feltöltött adatokat szakemberek validálják, és ha téves a határozás, akkor jelzik a feltöltőnek. Ha valaki bizonytalan a határozást illetően, akkor a honlapjaink fajleírásain túl letöltheti a Kétéltű- és Hüllőhatározó alkalmazásunkat.

Varangybölcsőket is készíthetünk

– Jellegzetes, pirregő hangjuk alapján azonosíthatók a békák, a tavaszi, kora nyári es­­téken hallgatózva szaporodóhelyeikre bukkanhatunk. Hangjuk mellett petezsinórjaik is elárulják őket. A hang alapján történő észlelésekről vagy petézőhelyekről is várjuk az adatokat, erre buzdít kampányunk „Keresd a Zöldet!” szlogenje.

Miután megtaláltuk az élőhelyet, nyomon követhetjük a peték sorsát. Létrehozhatunk varangybölcsőnek szánt pocsolyákat, kerti tavakat, amikben nagy élmény megfigyelni, hogyan foglalják el az új élőhelyet.

(Forrás: delmagyar.hu - Nyitófotó: Máté Bence)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.