Városlista
2021. január 24, vasárnap - Timót

Hírek

2021. Január 12. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

Sokan tartanak tőlük, pedig ártalmatlanok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei ezért is igyekeznek figyelemfelhívó kampányokkal közelebb hozni őket az emberekhez. Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programhoz bárki csatlakozhat.

– A zöld varangy gyakori kétéltű Magyarországon, mégis megfigyelhető egyedszámának csökkenése. Visszaszorulásának hátterében a szaporodásához nélkülözhetetlen időszakos vagy állandó vízállások kiszáradása, eltűnése sejthető – mondta el kérdésünkre Halpern Bálint LIFE-programvezető. Hangsúlyozta, a zöld varangy esetében létfontossá­­gú, hogy megtalálják a szaporodóhelyeket.

Létfontosságú megtalálni a szaporodóhelyeket. (Fotó: Halpern Bálint)

Nemszeretem állat a varangy

– Általános a viszolygás, ami nem feltétlen ösztönös, inkább tanult. Sokszor látjuk, hogy a kisgyerek boldogan szalad a szüleihez kezében egy brekivel, akik rémülten kiabálnak rá.

Ilyenkor az ösztönös csodálat hamar válik tanult ellenszenvvé. A kétéltűek globális csökkenésének hátterében az urbanizáció és a klímaváltozás miatti szárazodás áll, a folyamat hazánkat is érinti, a gyakori fajok előbb megritkulnak, majd eltűnnek a térképről.

Országosan térképezik a fajokat

– Egyes kiemelt fajokra vannak célzott felmérési programjaink is, amiben sok önkéntes segítséget kapunk tagjainktól és tá­­­mogatóinktól. Az észleléseket feltölthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programunk honlapjára vagy appjába.

A feltöltött adatokat szakemberek validálják, és ha téves a határozás, akkor jelzik a feltöltőnek. Ha valaki bizonytalan a határozást illetően, akkor a honlapjaink fajleírásain túl letöltheti a Kétéltű- és Hüllőhatározó alkalmazásunkat.

Varangybölcsőket is készíthetünk

– Jellegzetes, pirregő hangjuk alapján azonosíthatók a békák, a tavaszi, kora nyári es­­téken hallgatózva szaporodóhelyeikre bukkanhatunk. Hangjuk mellett petezsinórjaik is elárulják őket. A hang alapján történő észlelésekről vagy petézőhelyekről is várjuk az adatokat, erre buzdít kampányunk „Keresd a Zöldet!” szlogenje.

Miután megtaláltuk az élőhelyet, nyomon követhetjük a peték sorsát. Létrehozhatunk varangybölcsőnek szánt pocsolyákat, kerti tavakat, amikben nagy élmény megfigyelni, hogyan foglalják el az új élőhelyet.

(Forrás: delmagyar.hu - Nyitófotó: Máté Bence)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 23. 11:35, szombat | Helyi

Új környezetbarát busszal lepi meg Európát Magyarország

Hazánkban készül Európa első csuklós hidrogénbusza.

2021. Január 22. 19:02, péntek | Helyi

Lezárult a vizsgálat a lengyel buszbaleset ügyében

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt javasolnak vádemelést a Bács-Kiskun megyei rendőrök.

2021. Január 22. 13:32, péntek | Helyi

Szombaton szervezik a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg.

2021. Január 22. 13:30, péntek | Helyi

Ma van a magyar kultúra napja

A Himnusz születésének évfordulójáról országszerte és a határokon túl is megemlékeznek.