Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2020. Április 15. 13:56, szerda | Helyi
Forrás: PR cikk

A whisky és a tőzeg évszázados kapcsolata

A whisky és a tőzeg évszázados kapcsolata

A füstös whiskyfajták szerelmesei tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a tőzeg milyen fontos összetevőnek számít az italkészítés folyamatában.

A cikk keretei között persze mi is foglalkozunk kicsit a témakörrel, külön figyelmet szentelve a tőzeg szerepének a whiskykészítés során.

A füstös whisky, illetve a tőzeg kapcsolata

A tégla formára vágott, majd piramis alakba rendezett tőzeg viszonylag hamar kiszárad, és nagyszerű tüzelőanyagnak számít. A tüzelés következtében keletkezett füst pedig az a tényező, amelynek eredményeként a whisky készítéséhez keresett alapanyagnak számít a tőzeg.
A whiskyfanok egy jelentős része úgy tartja, hogy minél füstösebbnek számít egy-egy párlat, annál értékesebb. Ennek tudatában egyáltalán nem ér fel a meglepetés erejével, hogy az elmúlt bő két évszázadban jelentősen megnőtt a kereslet a füstös karakterű whiskyk iránt.

Hogyan kerül a tőzeg a whiskykészítés folyamatába?

A tőzeg hasznosítására a malátázási folyamatok során kerül sor, egész pontosan az árpa kiszárításának a keretei között. A folyamat során a malátát fel kell melegíteni egészen 70 Celsius-fokra, ugyanis csakis ezzel az eljárással akadályozható meg az enzimek munkája, valamint a penészedés, illetve a baktériumok kialakulása.
A nedves maláta ugyanolyan erősen szívja magába a füstöt, ahogy esős időben az általunk viselt kabátunk a dohányzás következtében keletkező füstös levegőt. Ennek a jelenségnek tulajdonítható tehát a skót whiskyre jellemző füstös karakter. Egyébiránt a szűrés, valamint a blendelés folyamata után is roppant nehéz dolog elfedni a füstös jelleget.

A whiskyipar is jól tudja, hogy a tőzeg tartalék mennyisége véges

Értelemszerűen nem mindenki rajong a szélsőségesen füstölt párlatokért, és bizony tőzegből sem korlátlanok a lehetőségek, ezért a gyártók igyekeznek féken tartani a tőzeg felhasználásának mértékét.
Bizonyos márkák az eljárás során precízebben adagolják az alapanyagot a tűzhöz, lényegesen gazdaságosabb felhasználást megvalósítva ezzel. Természetesen a kevesebb felhasznált tőzeg nem jelenti azt, hogy bizonyos italtípusoknál az intenzitásból is szeretnének visszavenni.
Egyes üzemekben pedig arra is odafigyelnek, hogy a füstöt egy zárt környezetben több alkalommal is végigfuttassák a malátán. Vagyis ahelyett, hogy egyszerűen csak hagynák a pagoda tetőkön a szabadba kerülni az értékes füstöt, tudatos felhasználóként több alkalommal is kihasználják a benne rejlő potenciált.
Természetesen pozitív látni mindazt a tudatosságot és odafigyelést, amely a neves whisky gyártók részéről tapasztalható az erőforrásokkal történő gazdálkodást illetően. Még inkább üdvözlendő ez a fajta törekvés annak fényében, hogy egyre jobb és jobb minőségű italok kerülnek forgalomba.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 02. 20:13, péntek | Helyi

Fülöpjakab központjában avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát

A település első köztéri szobrát szentelték meg csütörtök délelőtt Fülöpjakabon.

2022. December 02. 16:57, péntek | Helyi

Kerék Csaba testnevelő tanárra emlékeztek

Kerék Csabára, városunk díszpolgárára, legendás testnevelő tanárára emlékeztek a József Attila Általános Iskolában.

2022. December 02. 16:48, péntek | Helyi

Kerékpárok tulajdonosait keresi a félegyházi rendőrség

A kiskunfélegyházi rendőrök találtak két kerékpárt, amelyek a gyanú szerint bűncselekmény elkövetéséből származnak.

2022. December 01. 16:18, csütörtök | Helyi

Angyalok és karácsonyi manók

Ma reggelre megérkeztek a Batthyány Lajos Általános Iskola alsós osztályaiba az adventi naptárak.