Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2023. Október 25. 15:17, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Volánbuszhoz húsz új elektromos autóbusz érkezhet jövőre

A Volánbuszhoz húsz új elektromos autóbusz érkezhet jövőre

A Volánbusz jövőre 20 új elektromos autóbusz beszerzésével számol a Zöld busz program folytatásaként hat kisebb városban - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az ország 2050-re megcélzott karbonsemlegessége érdekében folytatja a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó Zöl busz programját, a 25 ezernél kevesebb lélekszámú települések számára is megnyitva a lehetőséget a helyi flotta elektrifikálására.

A Volánbusz tervei szerint a fejlesztéshez szükséges források rendelkezésre állásával Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5 és Várpalotán 3 darab elektromos meghajtású, alacsonypadlós, helyi kivitelű jármű állhat majd forgalomba. Az újabb 20 e-busz több mint 1000 tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd - olvasható a társaság közleményében.

Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása október 25-én jelent meg. A szerződéskötést - a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően - 2024 januárjára tervezi a közlekedési vállalat, hogy az autóbuszok már jövőre forgalomba állhassanak. A projekttel a Volánbusz 20 százalékkal bővítheti elektromos flottáját - tették hozzá.

A HUMDA által koordinált Zöld busz programban a Volánbusz eddig 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében. A Volánbusz elektromos flottája évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg - közölte a cég.

A kép csak illusztráció

Címkék: busz, e-busz, közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.