Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Február 23. 14:44, hétfő | Helyi
Forrás: bacsmegye.hu

A Vízangyal körberepüli a Földközi-tengert

A Vízangyal körberepüli a Földközi-tengert

A magyarok által Kecskeméten épített, kétszemélyes, ultrakönnyű, Magnus Fusion géppel Földi Zoltán és Hankusz Kálmán a tervek szerint 30 nap alatt megkerüli a Földközi-tengert, 12 000 kilométert átszelve a levegőben.

Február 19-én délelőtt útjára indult az „Ég és Föld között – Fellegvándorok a világ körül” emlékexpedíció, amely a Vízangyal nevet viselő repülőgéppel startolt Ferihegyről.

A magyarok által Kecskeméten épített, kétszemélyes, ultrakönnyű, Magnus Fusion géppel Földi Zoltán és Hankusz Kálmán a tervek szerint 30 nap alatt megkerüli a Földközi-tengert, 12 000 kilométert átszelve a levegőben, 15 országot érintve.

Az emléktúra napra pontosan a 82 évvel ezelőtt, 1933. február 19-én megkezdett, Bánhidi Antal és Bisits István Földközi-tenger körüli expedíciója után indul. A Vízangyal túrarepülő a Budapest Airport történelmi 1. Termináljának kifutópályájáról startol és várhatóan március végén ugyanitt landol majd.

Hasonlóan a 82 évvel ezelőtti, a Gerle 13 nevű géppel megtett Bánhidi Antal és Bisits István expedíciójához a mostani embert próbáló kihívás is magyar felségjelzés alatt zajlik. Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-videós az elődök emlékének és kimagasló teljesítményének adózva ismétlik meg a történelmi repülést. A tervek szerint Hankusz Kálmán 15-20 ezer légi felvétellel örökíti meg a legszebb látnivalókat a 15 ország feletti úton, amelyek: Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Ciprus, Törökország és Görögország. A felvételek közül számos viszontlátható lesz majd a főtámogatók (a National Geographic, a Presztízs Média, stb.) felületein, több kiállításon, valamint néhány ország imázs filmjében.

A Vízangyal nevet viselő Magnus Fusion túrarepülőt magyar mérnökök fejlesztették és a Magnus Aircraft Zrt. építette meg Kecskeméten. A repülő világszínvonalú, magyar gyártmányú kisgép, egy 1931-es gép mai, átszabott mása.

A Földközi-tenger körüli út egy főpróbája lesz a végső célnak, a Föld megkerülésének, amire a visszaérkezést követően pár hónap pihenés után szeretne elindulni Földi Zoltán és Hankusz Kálmán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).