Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 04. 13:46, hétfő | Életmód
Forrás: - Andris -

A víz maga az élet

A víz maga az élet

Víz nélkül nem lenne élet a Földön. Az élet forrása a víz.
Miért is legfontosabb lételemünk a víz? Miért kell elegendő mennyiséget fogyasztanunk belőle? Milyen negatív hatások következnek be, ha nem iszunk eleget?

Az emberi test kb. 75 %-a víz. De nem csak az embereknek szükséges földünkön a víz, hanem a növényeknek és az állatoknak is. A csúcstartó a medúza, hiszen testének 98- 99 %-a víz.

A víz karcsúsít
Aki sok vizet iszik, az felgyorsítja az anyagcseréjét, ezáltal hamarabb eltávoznak testéből a méreganyagok és gyorsabban megszabadul a felesleges kilóktól. A víz teltség érzetet ad, tehát aki fogyókúrázik, igyon meg egy nagy pohár vizet étkezés előtt, így biztosan kevesebb ételt fog fogyasztani.
Érdemes lecserélni az üdítőket vízre. Az üdítők tele vannak tartósítószerrel, cukorral és káros anyagokkal, ízfokozókkal, amik arra késztetnek, hogy még többet fogyasszunk belőlük.

A víz növeli az energiaszintet
Ha fáradtnak és lehangoltnak érezzük magunkat, akkor valószínű, hogy szervezetünk kiszáradt. Egy pohár víz elfogyasztása helyre billenti az egyensúlyunkat. Nem szabad megvárni, amíg szomjasak leszünk, mert akkor már késő, hiszen az agy késleltetve juttatja tovább az információkat. A víz segíti a vörösvértestek oxigén szállítását és a különböző tápanyagok testünk sejtjeihez való eljutását.
Elegendő mennyiségű víz esetén vérünk is hígabb lesz és a szívnek nem kell annyit dolgoznia.

A víz csökkenti a stresszt
Agyunk 85 %-a víz. Ha kiszáradunk, az agyunk és a testünk is stressz hatása alá kerül. Mindezt úgy tudjuk elkerülni, ha mindig van kéznél nálunk egy üveg víz (autóban, asztalunkon, táskánkban). Bármilyen tevékenységet is folytatunk, kortyolgassunk vizet!
A víz segít az izomtónus megtartásában is.

A víz bőrtápláló
Az arc finom ráncai és redői mélyebbek, ha a bőr ki van száradva. Ha elegendő vizet iszunk, feltöltődnek bőrünk sejtjei és arcunk fiatalabbnak néz ki. Az ivóvíz kiüríti a szennyeződéseket a szervezetedből, javítja a vérkeringést, így az arc tiszta, élettel teli és ragyogó lesz.

A víz emésztést segítő hatása
Az ivóvíz elengedhetetlen a jó emésztés érdekében. A vízben feloldódnak a méreganyagok, és segít kijuttatni azokat a külvilágba az emésztőrendszeren keresztül.
Reggel egy pohár langyos vizet igyunk, amely „felébreszti” szervezetünket és beindítja az emésztési folyamatokat.
Ha szervezetünk kiszárad, akkor a megmaradt vízkészletből gazdálkodik szervezetünk és a legszükségesebb helyen használja fel, így a felhalmozódott salakanyag kiürítésére nem jut elég mennyiségű víz. Ennek az a következménye, hogy ezek a mérgező anyagok a szervezeten belül felhalmozódnak különböző betegségeket okozva.

A víz csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.
A fájdalmas vesekő, mind gyerekeknél, mind felnőtteknél egyre nagyobb arányban fordul elő, mert nem isznak elegendő vizet. A veséink a víz segítségével tudják méregteleníteni testünket. Aki nem iszik elegendő vizet, az nagyon megterheli a veséjét, mert kevesebb vízben tudja a méreganyagokat, a sókat, az ásványi anyagokat kiválasztani. Van, hogy a kevés folyadék miatt ezek az anyagok felhalmozódnak a vesédben, szilárd, kristályos formában és így alakul ki a kő.

Mennyi víz, ami elegendő a szervezetünknek?
Minimum naponta másfél-két liter víz elfogyasztása tanácsolt.
Természetesen nyáron ez két-három literre is megemelkedik, mert a melegben több vizet párologtat el szervezetünk.
Ezt a mennyiséget elosztva kortyolgassuk. A leves, gyógyteák, kávé és egyéb folyékony italt nem szabad beleszámolni ebbe a mennyiségbe, mindezeket pluszként fogyaszthatjuk.
Az a másfél-két liter víz, az tényleg víz legyen!

Igyunk vizet az egészségünkért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.