Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 17. 14:11, szombat | Helyi
Forrás: - Gulyás Zsuzsanna -

A világon egyedülálló látványelemekkel készülnek a szervezők az idei Kurultájra

A világon egyedülálló látványelemekkel készülnek a szervezők az idei Kurultájra

A Magyar Turán Szövetség idén augusztus 8. és 10. között ismét megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepét, a Kurultájt.

A Magyar Turán Szövetség idén augusztus 8. és 10. között ismét megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepét, a Kurultájt. A hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozójának ez alkalommal is a bugaci puszta ad otthont. A hatalmas érdeklődés övezte rendezvény szervezése gőzerővel folyik, a stáb – Bíró András Zsolt, főszervező vezetésével – folyamatosan járja a rokon népek országait, ahol a magyarországi törzsi gyűlésen való részvételről egyeztetnek.

Az első modernkori, magyar részvétellel megtartott Kurultájnak 2007-ben Kazakisztán adott otthont. A nagy sikerre való tekintettel a törzsi gyűlés végén a vezetők megállapodtak abban, hogy a következő esztendőben Magyarországon tartanak Kurultájt, ahová a Madjar törzs képviselői is ellátogatnak. 2008-ban Bíró András Zsolt, antropológus, humánbiológus magyar hagyományőrző csoportokkal karöltve rendezte meg a törzsi gyűlést. A szervezők az életfánál megesküdtek, hogy minden második évben otthont ad Magyarország a Kurultájnak, hogy emléket állítsanak a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak, valamint célul tűzték ki, hogy a rendezvény olyan összekötő kapoccsá váljon, amely az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja.

2010 óta Bugac biztosít helyszínt a nagyszabású törzsi gyűlésnek, ahol immáron nem csak a kazakisztáni Madjar törzs, hanem minden hun és türk tudatú nemzet képviselteti magát.

Az idei Kurultájra összesen 27 nemzet képviselőjét várják. A rokon népektől érkező delegációk száma meghaladja a 250 főt. Az eddig leegyeztetett delegációk: török, kazak, azerbajdzsán, üzbég, karakalpak, kirgiz, türkmén, mongol, bolgár, baskír, tatár, dagesztáni, karacsáj, kabard, csuvas, burját, jakut, tuvai, ujgur, gagauz, csecsen, balkár, japán.

Az elmúlt évek során állandó látványelemek épültek be az ünnepbe, így az érdeklődő közönség láthat korabeli bronzöntési és egyéb kézműves technikákat, az Ősök Sátraiban régészeti, antropológiai kiállítást több múzeum szervezésében, és megfigyelhet olyan nomád lovasjátékokat, bemutatókat és versenyeket, melyeket európai szem csak több ezer kilométeres keleti utazás után láthat.

Ahogy a szervezőktől megtudtuk, ebben az évben felépül egy nomád tábor, amelynek egyik része a hun kort idézi meg. A tábor központjában a világ egyik legnagyobb fából készült jurtája is helyet kap, ahol egy hun kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A rendezvény másik kiemelt látványossága lesz az a hatalmas félkörkép, amely a hunok bejövetelét ábrázolja. A festményt Kertai Zalán festőművész készíti el a Kurultájra.

A seregszemlén a látványos csatajelenetekben sem lesz hiány, hiszen megrendezik az első nagyszabású magyar köböre bajnokságot. A keleti eredetű lovasnomád stratégiai és ügyességi játékban kazak és üzbég lovascsapatok is részt vesznek majd.

A bugaci pusztán felállított két színpadon a három nap alatt többek között magyar, üzbég, kazal, török, türkmén, kirgiz zenekarok lépnek fel, akik a különleges hangulatról tradicionális, vagy épp népzenéjükkel gondoskodnak.

A rendezvény ebben az évben is ingyenesen látogatható lesz. A helyszínen melegvizes zuhanyzókkal ellátott táborhelyet is kialakítanak a szervezők.
További információkról és meglepetésekről folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők a Kurultaj honlapján: http://kurultaj.hu/ és Facebook közösségi oldalán: https://www.facebook.com/kurultaj.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA