Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Szeptember 11. 08:50, péntek | Helyi
Forrás: - Adrienn -

A világban minden varázslat

A világban minden varázslat

Szeptember 10-én a Toldi Zsuzsanna Vitrinlakók című mesekötete került bemutatásra az Irodalmi Esték keretében. Az írónővel Kecskés László beszélgetett.

A könyvbemutató színvonalának emelésében közreműködtek a Csongrádi Versmondókör tagjai: Csák László, Kecskés László, Varga Nándor, Varga Zsuzsanna és Toldi Zsuzsanna.
Toldi Zsuzsanna meseíró hosszabb ideig Kunszálláson tanított, ezért az estét megtisztelték volt munkatársai, a település polgármestere Kovács Imre és egykori tanítványai is.
Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntője után az írónő részletesen bemutatta mesekötetének, a Vitrinlakók-nak eszmei mondanivalóját és létrejöttének körülményeit.
Kecskés László egy idézetet kiragadva irányította a beszélgetést a könyv hátterének ismertetésére.
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy semmi nem varázslat, vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
Ezeket a sorokat nem más, mint Einstein fogalmazta meg, aki nem a meséiről, inkább a tudományok terén vált ismertté. Andersen dán meseíró, meseköltő is ezt vallotta, akiről a könyv előszavában emlékezik meg Toldi Zsuzsanna.
Megtudhattuk, hogy az idézet azért alkotja a könyv előszavát, mert Toldi Zsuzsanna kedvenc meseírója Andersen volt. Csakúgy mint ő, mindig érezte gyermekkorában a fény és árnyék jelenlétét, mely megfogalmazódott meséiben. Az érzelemvilágában, az életében és az írásaiban is ezt érzi az írónő. A másik a lélekközpontúság. Andersen a lélekhez szól. Az előző író-olvasó találkozón megkérdezték az írónőt, hogy giccsnek tartja-e a művet. Erre azt a választ adta Toldi Zsuzsanna, hogy attól függ milyen környezetben van. Ha érzelmi kötődése van az embernek valamihez, akkor az más kategória. Az anderseni kötődés másik fontos ismérve, hogy folytatásos mesekönyveivel életre kelt tárgyakat, csakúgy mint a híres dán meseíró. A történetek mélyén ott érezzük figyelő szemét, szívének melegét és lelkének nagyságát. Ez tulajdonképpen egy nagy főhajtás a dán meseíró elott. A könyv az irodalom, a kultúra szerepe, hatása, hatalma is érzékelhető a fentiekben olvasható, kiragadott idézetből.
A mese szereplőit Toldi Zsuzsanna a mese végén lévő bálon tudta leginkább megismertetni az egybegyűlt érdeklődőkkel.
Foltos, Kagyló, Fehér szarvas, cukortartó, macskaszem, Cicus, Pohár, Lapulevél, Boroskancsó, Kincsesláda, Hercegnő mind-mind egy bizonyos életstílust, életformát képviselnek. Még a csorba tárgyaknak is van jelentőségük az életben, hiszen mindenki tud adni valamit a másiknak. A mi célunk az életben, hogy vegyük észre mi az amit mi adhatunk.
Az összes "vitrinlakó" tárgy emberi tulajdonságokkal rendelkezik, életérzések és értékrend szerint élik életüket a vitrinben.
Vigyázz a családra köszöntek el a délre húzó darvak, de Foltos nem nézett fel a szürke égre, nem látta meg, hogy meghúzták szabályos ívű vonalaikat." - részlet a Kutyafolt c. meséből.
A vitrinlakók erkölcsi tulajdonságokat hordoznak magukban, amelyeket ma veszélyben érez az írónő. Ezért a mese gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartalmas és szép olvasmány lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.