Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. December 23. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A világ második legnagyobb építménye lesz

A világ második legnagyobb építménye lesz

Ha megépül az európai mélytengeri neutrínóteleszkóp (KM3NeT), a kínai nagy fal után a második legnagyobb, ember alkotta építmény lesz.

A neutrínó a könnyű elemi részecskék egyik fajtája; elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is: olaszul „semlegeskét” jelent), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül „közömbös” az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési hatás) igen kicsi, ennél fogva egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudják őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás.

A Földközi-tengerben majd ezer méter mélységben épülő neutrinóteleszkópot tíz európai ország 40 kutatóintézetének együttműködésében hozzák létre. A létesítmény új eszközt kínál a világegyetem megismerésére – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A KM3NeT nevét onnan kapta, hogy több köbkilométernyi területet „ölel körül”, köszönhetően a hosszú kábeleknek, amelyek végét optikai érzékelőkkel látják el. Ezek a modulok „vizslatnak” majd a tengerfenéken az űrből érkező neutrínók hatását kutatva. A kutatások segítenek majd meghatározni távoli neutrínóforrásokat, kvazárok (csillagszerű rádióforrások – quasi-stellar radio source), vagy gammasugár-robbanások után kutatva.

A KM3NeT kiegészíti majd a Déli-sarkon működő „Jégkocka” (IceCube) neutrínóteleszkópot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.