Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2013. Szeptember 02. 14:32, hétfő | Külföld
Forrás: Érdekes Világ

A világ "legjei" I.

A világ

A világ leg...drágább háza, autója, gitárja...

A világ legdrágább parkolóhelye
(300.000 dollár – 60 millió forint)

Világszerte esnek az ingatlanárak. Ehhez képest néhány hete megdőlt a valaha parkolóhelyért kifizetett legnagyobb összeg rekordja. Bostonban sikerült valakinek 55 millió forintnyi dollárt fizetnie azért, hogy pontosan ott állhasson meg az autójával, ahol azt elképzelte. Debra Sordillo, az üzletet nyélbe ütő ingatlanügynök a vevő személyét nem árulhatta el, azt viszont igen, hogy a parkolónak az egyetlen igazán jó tulajdonsága a fekvése volt. Ugyanis még csak nem is fedett helyről beszélünk.

A világ legdrágább autója
(29,65 millió dollár = 6,6 milliárd forint)

A címet idén vette át az immáron második helyre csúszott Ferraritól a Mercedes 1954-ben és 1955-ben használt Forma-1-es versenygépe, a W196-os. A legendás Ezüstnyíl a Festival of Speed keretein belül tartott autóaukción robbantott ismét, mégpedig azzal, hogy minden előzetes várakozást jócskán felülmúlva a történelem legdrágább járműve lett. Új tulajdonosa – akit nem neveztek meg – 29,65 millió dollárért, azaz mintegy 6,6 milliárd forintért kaparintotta meg a különlegességet a nagy-britanniai Goodwoodban, a Bonhams aukciósház árverésén.

2. második helyezett
(12,15 millió dollár = 2,4 milliárd forint)

A képen látható 1957-es Scaglietti-féle Ferrari 250 TestaRossából mindössze 22 darab készült. A 300 lóerős V12-es motorral felszerelt autók elég meggyőző verseny-rekorddal bírnak: 1958. és 61. között összesen 19 versenyen szerepeltek. Ebből tízet meg is nyertek. Ez jobb arány, mint a Brawn GP idei Forma-1-es teljesítménye (ők 17 versenyből nyolcon diadalmaskodtak.)

A világ legdrágább gitárja
(2,8 millió dollár = 550 millió forint)

Eric Clapton gitárja 959.000 dollárért kelt el egy aukción, így sokáig ő volt a rekorder. Ez az ár viszont csak harmada annak az összegnek, amit Katarban fizettek egy Fender Standard Series Stratocaster-ért. A jó néhány híresség által aláírt gitár egy jótékonysági árverésen került kalapács alá, a cél a 2004-es cunami áldozatainak megsegítése volt. Az ötlet egyébként a Fender Europe egyik képviselőjétől származott, aki megkereste Bryan Adams-et azzal a kérdéssel, hogy vajon hogyan tudnának a zeneipar képviselői segíteni a katasztrófa áldozatainak.

Az addigi legdrágább gitárt eladó Eric Claptonnak azért ehhez is van egy kis köze: az ő szignója is szerepel rajta. A hangszert Mr. Slowhand-en kívül aláírta többek között még Jimmy Page, Mick Jagger, Bryan Adams, Keith Richards, Paul McCartney és Sting is.

A világ legdrágább iPhone-ja
(1,92 millió font = 570 millió forint)

A világ legdrágább iPhone-ját egy brit designer készítette több mint 200 gyémánt felhasználásával. A telefon háza 22 karátos tömör aranyból készült – aminek a súlya 271 gramm. Az iPhone GS Supreme navigációs gombja egyetlen, több mint hét karátos gyémántból készült.

A világ legdrágább otthona
(80 millió font = 24 milliárd forint)

A világ jelenlegi legdrágább lakóháza az Angliában található Updown Court 103 szobával, öt úszómedencével és pl. huszonnégy karátos aranyból készült mozaikpadlóval a dolgozószobában. Az épület rendelkezik ezen kívül squash-, bowling- és teniszpályával, ötven fős moziteremmel, fűtött márvány padlós garázsfelhajtóval és természetesen helikopter-leszállóval is. Az alagsori teremgarázsban nyolc limuzin fér el. A tulaj a szomszédságban összefuthat Elton John-al, illetve az angol királynővel is.

Bár tavaly felröppent a hír, hogy a francia Côte d’Azur-on található Villa Leopolda-ért a fenti összeg ötszörösét fizette egy orosz milliárdos, ezt azóta cáfolták. Úgyhogy addig is marad az Updown Court a rekorder a maga potom 80 millió fontos árával.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 08:01, kedd | Külföld

Újabb települést kezdtek felszabadítani az orosz megszállás alól Harkiv megyében

Újabb Harkiv megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut.

2022. Október 04. 07:59, kedd | Külföld

Bakondi: délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát.

2022. Október 03. 17:54, hétfő | Külföld

Olaszországban számlaégetéssel tüntettek a drága rezsiköltségek ellen

Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.

2022. Október 03. 13:16, hétfő | Külföld

Több mint két éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint most szeptemberben

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.