Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 09. 16:00, szombat | Külföld
Forrás: ÉrdekesVilág

A világ legjei 9. - Csak erős gyomrúaknak!

A világ legjei 9. - Csak erős gyomrúaknak!

A nem éppen nyálcsorgató fogások között magyar étellel is találkozhatunk.

Az io9.com nemrégiben gyűjtötte össze a világ legmegdöbbentőbb, leggusztustalanabb ételeit “A legfurcsább és legfelháborítóbb ételek, amiket megehetsz” címmel. A nem éppen nyálcsorgató fogások között magyar étellel is találkozhatunk.

Most ezekből az ételekből következik néhány:

Balut, vagyis kifejlett kacsaembrió megfőzve, amit Délkelet-Ázsiában fogyasztanak gyakran. A Fülöp-szigeteken és Vietnamban rendszerint reggelire eszik a kacsaembriót. A tojást amiben szegényke fejlődik egyszerűen csak megfőzik, és már eheti is, akinek bírja a gyomra. Csak le kell bontani a tojáshéjat, és visszanéz két kis lábacska, rosszabb esetben két kis szemecske a fogyasztóra.

Casu Marzu, vagyis magyarul rohadt sajt, ami egy tradicionális juhtejből készült sajt, amivel Szardínia szigetén, Olaszországban találkozhatunk. A sajtot a sajtlégy lárvai teszik krémessé. A lárvák a sajtban lévő tejzsírt emésztik meg és a végtermék egy kívül kemény héjú, belül pedig krémes sajt lesz. A lárvák különlegessége, hogyha megzavarják őket, akkor 10-15 cm messzire ki tudják magukat lőni. A helyiek a lárvákkal együtt eszik meg a sajtot, de a legtöbb ember kiszedegeti a 6-8 mm hosszú kukacokat. Körülbelül egy hónap az érési ideje. Ma már nem lehet forgalomba hozni egészségügyi és higiéniai okokra hivatkozva, de egyes helyeken még fogyasztják.

Kiviak, egy tradicionális grönlandi étel, amit a helyiek különleges alkalmakkor (esküvőkön, születésnapokon) szolgálnak fel. Fókabőrbe tesznek néha akár több száz alkát (a sirályhoz hasonló tengeri madarat) egészben tollastól, és 3 hónapra a földbe ássák egy kővel a tetején. Mikor a madarak erjedni kezdenek kiássák és megnyúzzák. Ezután a madárhúst különféle módon tálalják.

A száznapos tojás vagy ezeréves tojás, kínai ételkülönlegesség. Szó szerinti jelentése: „bőrtojás”. Alapanyagul nyers kacsatojás vagy ritkábban tyúktojás (esetleg fürjtojás) szolgál, ezt három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik. Idővel a tojásfehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a tojássárgája pedig túrószerű, krémes lesz és bezöldül. Vannak más konzerválási módszerek is, a felhasznált konzerváló keverék összetevői többé-kevésbé eltérőek lehetnek. A száznapos tojás hónapokig eltartható.

Sült tarantula, Kambodzsa

Smalahove, egy hagyományos norvég fogás. A birka fejét füstölve vagy szárítva tálalják.

Escamole, a fekete Liometopum óriáshangya tojásai, amit Mexikóban fogyasztanak. A tojások begyűjtése nem egyszerű, mivel a hangyák meglehetősen dühösek. A nem túl gusztusos étel az ínyencek egyik kedvence, olyannyira hogy újabban mexikói kaviárnak is nevezik. Állaga túrószerű, krémes, íze állítólag a dióra, mogyoróra emlékeztet.

Sült vér, Magyarország. A levágott disznó vérét fateknőben, vagy lábosban fogják föl, és sok helyütt disznótoros hagymás vér készül belőle reggelire.

Gyümölcsevő denevérből készült leves, Mikronézia

Boodog;ezt az ételt kecskéből, néha mormotából készítik Mongóliában. Az állatot kibelezik, a májat, vesét feldarabolják, vöröshagymával és sóval ízesítik. A belsőségeket forró kövekkel együtt az állat testébe visszatöltik. Míg a forró kövek belülről megpárolják a húst, kívülről leperzselik, lekaparják a szőrt, így készül a boodog.

Sannakji, Koreában élő polipokat fogyasztanak, amiket sokszor szezámmaggal és szezámolajjal ízesítenek. A dél-korai fővárosban évente megrendezett polipfesztiválon a legnagyobb attrakciónak számít. A tengeri lábasfejűek elfogyasztása még gondos előkészítés után is trükkös, mivel a polip húsa megfőzve is csúszós és gumiszerű, nyersen, ráadásul élve pedig szinte lehetetlen megenni. Ennek ellenére a fesztivál nyerspolip-evő versenyén évente több százan próbálnak megbirkózni a feladattal, ami nemcsak gusztustalan, de meglehetősen embertelen is, főként a polip szemszögéből nézve.

Tonhal szem, Japán

A durián, sokak által visszataszítónak tartott, ám állítólag nagyon ízletes gyümölcs. Olyan a szaga mint a rohadt sajtnak, annyira büdös, hogy a repterekről is kitiltják. A duriánt a visszataszító bűz ellenére, ami a zárt térben való tárolást kizárja, Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják.

A blodplättar (svédül) vagy veriohukainen (finnül), egy véres palacsinta, ami disznóvérből, tejből, vajból és hagymából készül.

Kakastaréj

Babusz férgek, igazi ínyencségek Thaiföldön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).