Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Május 28. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A verejték ezt árulja el az egészségünkről

A verejték ezt árulja el az egészségünkről

Az izzadás szervezetünk beépített hűtőrendszere - ha testhőmérsékletünk megemelkedik, akkor a verejtékmirigyek működésbe lépnek, hogy folyadék párologtatásával csökkentsék a hőt.

A verejtékezés ráadásul sok dolgot elárulhat a szervezetünkről.

Terhesek vagyunk, vagy változó korba lépünk

Minden olyan dolog, amely hatással van az endokrinrendszerünkre, fokozhatja az izzadás mértékét - ezért van például, hogy a menopauza szakaszába lépő nők 85 százaléka hőhullámoktól szenved. Ugyanez a helyzet a terhességgel is - ilyenkor az agy "hőszabályozója" tévesen úgy érzékeli, hogy a testünk túlhevült.

Túl sokat stresszelünk

Ha azt érezzük, hogy izzadságunk szaga kellemetlenebb a szokásosnál, akkor ez jelezheti, hogy túlságosan nagy nyomás alatt állunk. Ilyenkor a verejtékünk a szokásos só és víz mellett zsírt és fehérjét is tartalmaz, és ha ezek az anyagok keverednek a bőrünkön található baktériumokkal, akkor igencsak kellemetlen testszagot eredményez. Hasonlót tapasztalhatunk szorongás vagyfélelemesetén is.

Hőgutát kaphatunk

Ha egy forró nyári napon azt vesszük észre, hogy nem izzadunk, és szédülni kezdünk, bágyadtak leszünk, akkor ez rossz jel. Ilyenkor testünk a verejtékezés hiánya miatt nem tud lehűlni, és ha nem ülünk le, és nem pótoljuk sürgősen a folyadékot, akkor hőgutát kaphatunk. Mindenképpen menjünk hűvös helyre, és igyunk valami hideget, ha pedig viszonylag rövid időn belül nem leszünk jobban, akkor hívjunk orvost!

Alacsony a vércukrunk

Ha vércukorszintünk 3,9 mmol/liter alá esik, a tünet fokozott izzadás is lehet, illetve, hogy kiver minket a hideg verejték - különösen nyakunk hátsó részén, illetve a hajvonalnál. Ha egyúttal remegést, enyhe hányingert, zavarodottságot, homályos látást is tapasztalunk, együnk vagy igyunk valami cukrosat.

Nem iszunk eleget

Ha előfordult már, hogy a sportolás közben lefolyó verejték csípte a szemünket, esetleg marta a bőrünket, akkor valószínűleg túl sok sót izzadunk ki. Ez olyanoknál gyakori, akik sok vizet isznak és kevés nátriumot visznek be a szervezetükbe. Ha ilyesmit tapasztalunk, mozgás után víz helyett igyunk elektrolitokat tartalmazó speciális sportitalokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.