Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Július 17. 14:35, szerda | Helyi
Forrás: NAV

A végrehajtásból befolyt összegek felosztása és elszámolása

A végrehajtásból befolyt összegek felosztása és elszámolása

Végrehajtási eljárás megindítását követően a lejárt esedékességű tartozások kiegyenlítése a megyei végrehajtói letéti számlákon keresztül történik

Végrehajtási eljárás megindítását követően a lejárt esedékességű tartozások kiegyenlítése a megyei végrehajtói letéti számlákon keresztül történik. A kötelezettségek rendezésére történő befizetések több helyről, és több módon is érkezhetnek.
Az egyik alapeset, amikor a bevallás visszaigénylést tartalmaz, vagy adózói befizetésből túlfizetés keletkezik az adózó egyik adónemén, miközben a másikon hátralék mutatkozik. A túlfizetésről a NAV - végrehajtás keretében - adóhatósági átvezetés formájában rendelkezik, mely összeget a hátralékos adónemre könyveli, és az átvezetésről értesítést küld az adózónak. A másik klasszikus, és leggyakrabban előforduló eset az, amikor a végrehajtásból befolyt összeg érkezik a végrehajtói letéti számlára.
Mindkét elszámolási módra igaz, hogy ha a letéti számlára befolyt összeg fedezi a teljes tartozás összegét, megtörténik a különböző kötelezettségek kiegyenlítése, és a fedezet továbbutalása a központi számlákra, illetve az adók módjára behajtandó köztartozások megkeresőinek.
Abban az esetben viszont, ha a beérkezett befizetés nem nyújt fedezetet valamennyi tartozás kiegyenlítésére - idén januártól - a végrehajtás keretében beszedett összegből először a végrehajtási költséget egyenlítik ki, majd a magánszemélyek jövedelemadó előlegét, a levont jövedelemadót, a kifizető által a magánszemélytől levont járulékokat.
A magánszemélyektől levont tartozások teljes kiegyenlítését követően lehet egyéb adótartozásokra elszámolni a fennmaradó összeget. Ilyen egyéb adótartozások lehetnek például az áfa, társasági adó, szakképzési hozzájárulás.
A NAV külső szervek megkeresése alapján különböző jogcímen folytat végrehajtási eljárást. E kötelezettségek kiegyenlítése áll a felosztási sorrend végén. Több köztartozás esetén szintén az esedékességi sorrend, és a tartozások aránya határozza meg, mekkora összeg kerül a külső szerveknek továbbutalásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.