Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 26. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

A védőnői szolgálat Hungarikum

A védőnői szolgálat Hungarikum

Nemcsak a gyermekvédelmi jelzőrendszerben, de a baba hasfájásakor, fogzásakor és tőlük remélik az anyák a segítő kezet. Csak egy a probléma: kevesen vannak.

Nemcsak a gyermekvédelmi jelzőrendszerben, de a baba hasfájásakor, fogzásakor és tőlük remélik az anyák a segítő kezet. Csak egy a probléma: kevesen vannak.
Az önkéntes családtagoknak is nevezett védőnőknek igen nehéz dolguk van, hiszen be kell hatolni a nép közé, hajlékukban kell felkeresni őket, be kell férkőzni a bizalmukba, le kell küzdeni az előítéletet az új iránt és ki kell ragadniuk a rossz szokások és babonák karmaiból. Ha arra várnának, hogy ők menjenek tanácsért, segítségért, az ügy elveszett…
Egy anyuka nyilatkozata: „Tőle azt is meg merem kérdezni, amit a gyermekorvostól nem. Mindig jön, már a terhességtől kezdve megbeszélünk egy csomó dolgot. Most is segít, ha a baba hasfájós, vagy fogzik. Vele közvetlenebb a hangnem.” Tulajdonképpen ez a magyarázata annak, amiért a fiatal anyák szívesen fordulnak a védőnőhöz. A legtöbbjük rendszeresen viszi tanácsadásra a gyermekét, mert biztos akar lenni, hogy szépen fejlődik. Aki nem jelenik meg a tanácsadáson, ahhoz pedig bekopog a védőnő, s ha kell rászól akár többször is.
Sokfelé küzdenek a védőnői létszámmal, aminek egyik oka, hogy a főiskolai képzés után a nyelvvizsga hiányában számos végzős nem kapja kézhez az oklevelét, így hiába jeleskedik a szakmájában, nem helyezkedhet el. Mások pedig az alacsony közalkalmazotti bér miatt maradnak távol e hivatástól.
A napjuk szinte egészét kitölti a családlátogatás, védőnői tanácsadás, egészségfejlesztési foglalkozások, fogadóórák. Útmutatást adnak a családtervezéshez, segítik a várandósokat, felkészítenek a szülésre, gondozzák a csecsemőket.
A szemérmesebb asszonyok még a szűrések tekintetében is szívesebben fordulnak egy másik nőhöz, így vannak védőnők, akik uniós pályázat jóvoltából megtanulhatják a kenetvételt is. Ott vannak ők hát mindenütt, ahol szükség van a segítségre: ha bántalmazott gyermeket lát, azt a védőnő jelzi a gyermekvédelmi hatóságnak, telefonos tanácsadással segítenek, akik aggódnak a szoptatás miatt, de ott „posztolnak” az iskolákban is. És csaknem száz éve őrködnek már az anyák és gyermekeik egészsége fölött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.