Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Június 11. 15:42, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

A tudás kevés, akarat és elszántság is kell

A tudás kevés, akarat és elszántság is kell

Szanyi Tibor a Magyar Szocialista Párt Európa Parlamenti képviselője és Király József a Magyar Szocialista Párt Bács-Kiskun megyei elnöke látogatott városunkba a napokban.

Noha a tisztújítás folyamata részben lezajlott az alapszervezeteknél, illetve a megyei szervezeteknél, de a főszereplők ezután lépnek színre.

Szanyi Tibor jelölt a tisztújítással kapcsolatban egyáltalán nem tartja rossz dolognak ezt az egyfajta versenyt, és amennyiben két hét múlva rá esik a választás, azt már előre bocsátja, hogy „innentől kezdve Önökről, emberekről szól az MSZP” – vallotta a június 10-én városunkban tartott lakossági fórumon.
Tulajdonképpen az elmúlt 10 év válsága a klasszikus hagyományos pártok a gazdasági és pénzügyi válság által kiváltott szociális válságra nem találtak megoldást. Jól látható, hogy nemcsak Magyarországon van elszegényedés, hanem Európában, annak ellenére, hogy adatok akár szépnek is mondhatóak, hiszen a GDP és kereskedelmi adatok is növekedtek. A nép viszont mindenhol szegényedik. A fő probléma pedig a dolgozói elszegényedés. Az állásból fakadó jövedelem nem elégséges a megélhetésre. Egyre bizonytalanabb az, hogy ha valaki beteg lesz, akkor meg tudják-e gyógyítani, rendelkezésre áll-e a megfelelő anyagi és eszközi háttér hozzá.

Az is nehéz kérdés, hogy ha valaki bent akarok maradni a munka világában, akkor talál-e olyan továbbképzést, ami fenntartja. A harmadik dolog pedig az egész Európára jellemző gyermektelenség. Nem látják előre a fiatalok, hogy 3-4-10 év múlva el tudják-e tartani gyermekeiket. Sőt arra sincs válasz, hogy mit csináljon a fiatal az idős szüleivel. Mindezek tetejében pedig a legfőbb probléma, hogy ez nem eseti előfordulás, hanem tömeges problémakör. Olyan irgalmatlan szociális bizonytalanság uralkodott el országunkban, amelyre a választ a „kibic könnyedségével” szélső jobboldal kívánja megadni, amely döntően kirekesztő típusú feleletet ad, elutasítva minden együttműködést – szögezte le Szanyi Tibor a fórumon részt vevőknek.

Véleménye szerint az egészségüggyel, az oktatásüggyel, a gyermekjóléti kérdésekkel és az idősüggyel kell koncentráltan foglalkozni. Mindez a 21. századi társadalombiztonsági koncepció négy fő pillére. Ezeket azonban összefogás nélkül nem lehet jobb helyzetbe hozni. A baloldali összefogás pedig ott kezdődik, hogy a Magyar Szocialista Párton belül kell összefogni. Szanyi Tibor integrálni szeretné ennek érdekében a különböző irányzatokat, elsősorban a közös pontok megtalálásával. Majd ezekre szeretné felépíteni a párt elkövetkezendő politikai menetrendjét. „Ha a párton belüli összefogás működőképes lesz, utána lehet továbblépni és a külső erőkkel való összefogást is meg lehet valósítani.” – mondta a lakossági fórum résztvevőinek.

19 megyében és Budapesten is lezajlott már a tisztújítás. 13 helyen történt vezetőváltás, a többi vezető újabb két évre kapott bizalmat. Király József azok között van, aki folytathatja megyei elnöki tevékenységét és egy pályázatot is benyújtott arra vonatkozóan, hogy Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja kíván lenni a közeljövőben. Szanyi Tibor örömmel vette Király József effajta ambícióját.

A vezetőség felé ugyanis rengeteg olyan pályázat érkezik be, amely azt taglalja, hogy mit „kellene” csinálni, olyan jellegű azonban kevés, aki azt írja le, hogy „én ezt akarom” ill. „ezt fogom csinálni”. Szanyi Tibor azt szeretné, ha olyan emberekből állna össze a Magyar Szocialista Párt új vezetősége, akiknek határozott akaratuk van a tekintetben, hogy mit kell csinálni, az kevés, ha csak tudja, hogy mit kellene megvalósítani. Épp ezért tölti el reménnyel, hogy a küldöttek többsége meg fogja választani Király Józsefet, aki a legtapasztaltabb szervező a vidéki városok szférájában és a települések világában, a civil kapcsolatok mozgatásában és az ifjúság felé való politizálás kérdéskörében is.

A lakossági fórumon a fenti témával kapcsolatos tájékoztató jellegű beszámolón kívül lehetőség nyílt arra, hogy a megjelentek kérdéseket tegyenek fel a megjelent vendégeknek Szanyi Tibornak és Király Józsefnek, akik készségesen válaszoltak mindenkinek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.