Városlista
2025. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2020. Február 01. 11:31, szombat | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

A tökéletes farsangi fánk titka

A tökéletes farsangi fánk titka

A tökéletes farsangi fánk receptjének kulcsa a sok tojás, a szobahőmérsékletű hozzávalók és egy profi robotgép, ha nem igazán szeretünk kézzel dagasztani.

Amint van egy jó alapreceptünk, azt már kedvünkre variálhatjuk. Az igazi farsangi fánk szalagos, a tésztája pedig légiesen puha, könnyű és bő zsiradékban sül. „A fánk a farsangi időszak legjellegzetesebb édessége, aminek elkészítéséhez egy jó robotgéppel a kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak. Sőt még a kenyérsütő gépet is bevethetik” – mondta el Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

A klasszikus, szalagos fánk titka

Nem elég a jó recept, a tökéletes fánk elkészítéséhez a megfelelő technika is elengedhetetlen. A tésztáját kétszer kell dagasztani és keleszteni is. Az első dagasztás akkor történik, mikor minden hozzávalót összekevertünk. „A robotgép gyúrópálcájával könnyedén elvégezhető ez a művelet. A Sencor kínálatában megtalálható robotgépek mindegyike rendelkezik dagasztószárral, a sebességszabályozó gombnak köszönhetően pedig először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozatot használva a fánktészta biztosan megfelelő állagú lesz”– javasolja Lucza András.

A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falára és hólyagos. Fontos az alapos dagasztás, mert különben nagyon kemény marad. Az első dagasztást az első kelesztés követi: meleg helyen konyharuhával vagy fóliával letakart tálban. A lényeg, hogy a tésztának duplájára kell nőnie. A megkelt tésztát ezután kézzel is át kell gyúrni, hogy ne legyen levegős. Miután kiszaggattuk, ismét pihentetni kell, ez a második kelesztés. Addig kell várni, míg láthatóan megnőnek a formázott fánkkorongok. A tésztát mindig nagyon óvatosan kell az olajba helyezni és a legjobb, ha először fedő alatt sütjük, majd ezután fordítjuk meg.

Tölthetjük lekvárral, vaníliakrémmel, csokival, megszórhatjuk porcukorral, színes drazséval. Van, aki egy kis rumot/rumaromát sem sajnál a tésztájából. A klasszikus viszont továbbra is a középen baracklekváros, porcukros változat.

Nem csak a hagyományos, a csöröge és túrófánk is népszerű ilyenkor

A csörögefánk a nevét onnan kapta, hogy a bő olajban való sütés közben jellegzetes zörgő hangot ad ki. Ez annak köszönhető, hogy nagyon vékony a tészta, így gyorsan átsül. Elkészítése valamivel egyszerűbb, mint a hagyományos farsangi fánké, de dagasztásra itt is szükség van, amit a robotgép keverőkarjával könnyedén elvégezhetünk.

A túrófánk a legegyszerűbb fánk, amit kézzel vagy konyhai robotgéppel is egyszerűen összekeverhetünk. A bő olajban sütést is megspórolhatjuk, ha sütőben készítjük, ez a fánk nem veszít értékéből így sem. „Aki szereti a túrót és egy egyszerű receptet keres, annak a túrófánk tökéletes választás lesz” – összegez a Sencor termékmenedzsere.

(Forrás: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2025. Január 20. 14:21, hétfő | Helyi

A magyar kultúra napja

Könyvbemutatók, irodalmi estek, felolvasó maraton és Himnusz-mondó verseny Bács-Kiskun vármegyében

2025. Január 20. 14:18, hétfő | Helyi

A hét elején még borult, párás, ködös idő várható, majd feltámad a szél, és melegedés kezdődik

A hét elején még borult, párás, ködös idő várható, majd csütörtökön feltámad a szél, és jelentős melegedés kezdődik, a legmelegebb órákban akár 14 Celsius-fok is lehet a hét végén.

2025. Január 20. 07:17, hétfő | Helyi

Hírek a Szent István templomból

Évközi 2. vasárnap – 2025. január 19.

2025. Január 20. 07:16, hétfő | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 2. vasárnap – 2025. január 19.