Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 11. 13:54, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A tesztoszteron automatikusan növeli az ember agresszióját

A tesztoszteron automatikusan növeli az ember agresszióját

Holland kutatók tanulmánya azt mutatja, hogy a tesztoszteron anélkül növeli az embernél az agressziót, hogy azt magában tudatosítaná.

David Terburg, az Utrechti Egyetem kutatója és munkatársai tesztoszteront vagy placebót adtak a vizsgálatba bevont önkénteseknek, majd színesre festett férfi és női arcokat mutattak nekik. Az arcokon harag vagy öröm látszott, illetve semlegesek voltak.
Amikor az arcok színét megváltoztatták a kutatók, arra kérték az önkénteseket, hogy tekintetüket fordítsák át az arccal azonos színű körre. Kiderült, hogy a tesztoszteront kapott résztvevők jóval lassabban fordították el tekintetüket ilyenkor a haragos arcról, mint az örömöt kifejező vagy semleges arcról. Ugyanez nem történt meg azoknál, akiknek nem tesztoszteront, hanem placebót adtak be.
Beszámolójuk szerint eközben egyik résztvevőben sem tudatosult, hogy milyen arckifejezéseket láttak, ami arra utal, hogy a haragos arc kitüntetettként kezelése tudattalanul zajlott le. Az önkéntesek hangulatváltozásról sem számoltak be a tesztoszteron adagolása után.
Úgy tudjuk, hogy a tesztoszteron a szociális dominanciát irányítja azáltal, hogy az erő és felsőbbrendűség érzését nyújtja - idézte fel a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com) a tanulmányt ismertetve. Ez a vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a tesztoszteron tudattalanul hat, automatikusan és szándék nélkül motiválja a szociális dominanciát az embernél, ahogyan az állatoknál is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -