Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 30. 08:38, kedd | PR
Forrás: PR

A testbeszéd ismeretének fontossága a mindennapokban és a színpadon

A testbeszéd ismeretének fontossága a mindennapokban és a színpadon

Sokszor hallani a mondást, hogy „nem a szavak számítanak, hanem a tettek.”

Ha valaki elgondolkodott már az igazi jelentésén, el kell ismerni, hogy teljes mértékben igaz. Hiszen a szavainkkal bármikor tudunk hazudni, addig a tetteink, gesztusaink könnyedén az árulónkká válhatnak.

Ha egy ismert példát szeretnénk hozni, vegyük Sherlock Holmest, a testbeszéd mesterét. Az ő eredményessége is nagyban attól függ, hogy minden részletre kiterjedően figyel, legyen az egy rosszul elhelyezett kép, vagy egy árulkodó orrvakarás. Minden olyan dolog, ami felett más elsiklana, vagy nem tulajdonítana neki jelentőséget. Ezt nagyban hasznosíthatjuk az előadásunk alatt is. Hiszen ebből megérthetjük, hogy ha a közönség olyan jelzést ad, miszerint felettébb érdekfeszítő a munkásságunk, vagy ellenkezőleg, halálra unják magukat. Itt is igaz, hogy minden a részletekben rejlik.

A legtöbb ember nem érzékeli ezeket az árnyalatnyi különbségeket, ami abból fakadhat, hogy nem tanulta meg értelmezni őket, vagy csak egyszerűen nem érdekli őket a környezetük. Ez sajnos korunk nagy betegsége, hogy érzéketlenek vagyunk a minket körülvevő dolgokra, legyen szó a környezetünkről, a minket körülvevő emberekről vagy bármilyen aprónak tűnő dologról.
Éppen ezért nagyon fontos a helyzettudatosság, vagyis minden esetben a jelenben élünk és tudjuk, hogy mi történik, mi vesz minket körül. Ez lehet a nyitja egy szerencsés kimenetelű tárgyalásnak, vagy előadásnak egyaránt. Hiszen hiába a lelkes tapsvihar, ha mögötte az unalom bújik meg.

Nonverbális kommunikáció

A nonverbális szó ismerős lehet még az iskolapadból, amikor is szóba került, hogy létezik testbeszéd és a gesztusok nyelve. Ez egy rendkívül fontos módja az üzenetek átadásának, néha sokkal lényegesebb, mint a beszéd. Hogy mit is kell figyelni ebben az esetben?
Nagyon fontos a mimika, a testtartás, a fizikai kontakt, valamint ide tartozik az öltözködés, megjelenés vagy a hajviselet is. Fontos tudni, hogy ezen a csatornán keresztül kommunikálunk a beszélgetések során 60-65 százalékban. A maradék 35 százalék a szavak ereje, ami nagyon kevés az előbbiekhez képest. Ez leggyakrabban nem tudatos, persze vannak, akik tudatosan képesek manipulálni a gesztusaikat, testbeszédüket. Éppen ezért lényeges, hogy tudjuk dekódolni ezt a folyamatot, mert úgy kevésbé lehet minket átverni. Ha például egy tárgyalás kimenetele kétséges, tudni fogjuk, hogy melyik irányba induljunk ahhoz, hogy a magunk javára billentsük a mérleget.
Végül pedig egy érdekesség. A nők sokkal jobban képesek ezen jelek dekódolására, mint a férfiak. Majdnem kétszer olyan hatékonyan értik meg a testbeszédet, mint ellenkező nemű társaik, mivel a hölgyek inkább a nonverbális kommunikációra építenek a szavakkal ellentétben. Ha még van mit tanulni, akkor mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a Dr. Prezi csapatával, hiszen a segítségükkel lehetsz igazán fesztelen előadó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.