Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Szeptember 03. 09:29, kedd | Helyi
Forrás: Csányi József polgármester

A tervek szerint halad a Zöldváros Projekt

A tervek szerint halad a Zöldváros Projekt

A projekt a város teljes területén tervszerűen halad – olvasható Csányi József polgármester közösségi oldalon közzétett írásában.

Csányi József polgármester nemrégiben közzétett beszámolója részletesen taglalja a városunkban zajló munkálatok jelenlegi állását.

Ótemplom környéke
A Zöldváros Program kivitelezésekor egy helyen ütköztek nem várt nehézségbe az Ótemplom előtt, ahol Magyarország egyik leglátványosabb szökőkútja épül. A címlap fotón ez a templom előtti fehér terület. A földmunkák során kiderült, hogy egy 1910-es években épült 80 centiméter átmérőjű csapadékvízcsatorna nem ott halad, ahol a közműtérképeken ábrázolták, hanem pont a szökőkút medre alatt. Ezt a csatornát így most arrébb építik, mert nem vállalták fel, hogy egy esetleges későbbi csőtörés miatt a kutat szét kelljen szedni. Ezen a részen fordulhat elő kb. 2 hetes csúszás, de most már hétvégén is dolgoznak, hogy ezt lefaragják.

Petőfi tér
A Petőfi szobor körülötti terület tulajdonképpen Félegyháza valódi főtere, illetve ennek kellett volna lennie az elmúlt évtizedekben is. De sajnos még egy március 15-i rendezvényen is a füvön voltak kénytelenek állni az emberek. A teret most északi és déli irányban kinyitották egészen a Hattyúház homlokzatáig. Az új zöldfelületeket is ennek jegyében helyezték ki a tér sarokpontjaira. A címlapfotón is jól látható, hogy a Hattyúház sarkainál is létrejön két új zöldfelület. A műemlékvédelem kérése volt, hogy a Hattyúház híres homlokzata ne legyen eltakarva lombbal, ezért új fák a sarkokba lesznek telepítve. A tér közepén, ahol lyuk van, ott egy másfajta szökőkút lesz. Olyan, amelynek a partjára le tudnak ülni és bár belemenni nem lehet majd, a láblógatás engedélyezett lesz. A teljes új felületet biztonsági kamerákkal védik majd és két közterület felügyelőnek csak az lesz a munkája, hogy az új értékeinket megvédje azoktól, akik ezeket a dolgokat nem becsülik. A kétes embereknek nem lesz helye ezen a téren!

A Petőfi szobor háta mögött egészen a Zeneiskoláig egy - az eddigiekhez képest, sokkal árnyasabb, hangulatosabb, sétányokkal tagolt - zöldfelület jön létre rengeteg új fával és növénnyel. Be kell vallanunk, hogy a Centenáriumi díszkút és környéke elég ritkán látogatott hely volt. Kiesett. Mindenki szívesebben időzött vagy sétált a Móra téren, vagy a Szent János téren. Városvezetésünk itt egy hangulatos sétányokkal tagolt árnyas, beszélgetős, olvasgatós pihenőparkot tervezett. Lesznek itt is burkolt felületek, járdák, amely a címlapfotón fehér színben láthatók. Ide zúzott andezitburkolat kerül, hasonlóan a híres kastélysétányokéhoz. Egyébként a műemlékvédelem javaslata volt a tervezés során az ilyen felületek létrehozása, mert az emberek szívesen használják.

A Káposzta régi helye
A káposzta elköltöztetésének nagyon sok oka volt. Sokan nem tudják, de évekkel ezelőtt is készült már egy nagy terv a városközpont átépítésére, az sem számolt itt vele. Az első ok, hogy városvezetésünk össze szerette volna kötni a Petőfi lakótelep kerékpárútját a TESCO-ig, illetve a Selymesig tartó kerékpárúttal. A kerékpárosok az Albán pékség után, ahogy véget ért a kerékpárút általában nem szálltak le, hanem a gyalogosok között mentek. Most ahogyan a képen látják, fehér mészkőburkolat jelzi a kerékpársávot. Ez kimegy egészen a Fekete Pál sétány (volt Gorkij utca) végéig és így csatlakozik a másik kerékpárúthoz. (Ebben az évben egyébként még a Kiskápolna és a Szentesi út közötti kerékpárút is újjáépítésre kerül.)

A másik ok az volt, hogy két új szökőkút is épül, valamint az Onix után a Bringabarát előtt, és a másik oldalon is lesz egy-egy kicsi vízesésszerű ülőfal a gyerekeknek és a felnőtteknek, ahol ülés közben hűsíthetik majd a lábukat.

A káposzta volt helye és az Ótemplom közötti terület
Ezt a részt a régi főtéren szinte senki sem használta. Elszoktak tőle az emberek, legfeljebb keresztülsétáltak rajta. Az előző városvezetések még a padokat is felszedték –részben kényszerűségből. A Félegyházi Pékség helyén működő „presszó” vendégeinek gyülekezőhelye volt. Már nem az és nem is lesz az. Erről gondoskodik városvezetésünk. Ugyanúgy ahogy a káposztát az új helyén is meg fogják védeni, és önkormányzati eszközökkel el fogják érni, hogy ott is javuljanak a közállapotok.

Gyermekkönyvtár előtti terület
Itt egy ligetesebb, kiülős, kerthelyiséges részt terveztek azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Kossuth utcához hasonlóan az új főterünk is egy kávézós, vacsorázós, csendes térzenés találkozóhellyé váljon. Ezt zárja le a templom előtt egy öt „szobából” álló szökőkút, amely a látványvilága és a gyermekbarátsága mellett egyedi mikroklímát fog teremteni.

A betonfalak, amiket városszerte látnak mészkővel burkolt ülőfalak lesznek, vörös fenyővel az ülőfelületen, új lesz a teljes közvilágítási hálózat, az utcabútorok, padok. A két új szökőkút és az ülőfalak éjszakai fényfestést kapnak. Díszvilágítást kap a főtér három legidősebb épülete a Hattyúház, az Ótemplom és a volt Halászcsárda.

A képen látható jövőbeni zöldfelületekről
A több tízezer új virág és cserje mellett az Ótemplom környezetébe 41 új fa érkezik. A több részre is hasonló mennyiségben érkeznek nagyméretű, új, garanciális előnevelt fák.

Az erdészet már elkezdte a termőföldek előkészítését, az építési területeken található zöldfelületek kitakarítását, hamarosan megkezdődik a Hősök parkjában felhalmozott termőföld tápanyagokkal történő feljavítása és visszatermelése.

Szeptember végéig elkészül az Ótemplom környezetének, a Petőfi tér környezetének, és a Szent János tér környezetének beültetése. Kivételt ez alól a fák képeznek, őket a lombhullatás után telepítik a szakemberek.

Sajnos vannak, akik - vagy tudatosan vagy csak tájékozatlanságból - azt terjesztik, hogy a zöldfelületek aránya csökken. Ez a feltevés teljességgel kizárt, tekintve azt, hogy a pályázat alapvető eleme volt a zöldfelületek nagyságának növelése az eredetihez képest.

Csányi József polgármester beszámolójának zárásaként kiemelte, hogy ez az építkezés, amely nemsokára befejeződik a város újkori történetének egyik legnagyobb építkezése volt! Minden dolog egymásra épült, ezt külön-külön projektben soha nem lehetett volna megcsinálni.

- Én is, mint minden félegyházi rengeteg élményt őrzök gyermekkoromból. És most a régit nemsokára felváltja az új. És mi azt szeretnénk, hogy ez az új a mi gyermekeinknek és a családoknak is ugyanolyan vagy még több élményt adjon, mint mi kaptunk annak idején, ha majd évtizedek múlva visszatekintenek – olvasható polgármesterünk nemrég közzétett posztjában.

A piac környékéről és a Templomkertről valamit a Kossuth utcáról bővebb felvilágosítás hamarosan olvasható oldalunkon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.