Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Október 07. 21:43, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A természetes táplálkozás gyógyító ereje

A természetes táplálkozás gyógyító ereje

E címmel tartott előadást Lénárt Gitta nyersétel szakértő- és táplálkozási tanácsadó a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kamaratermében október 3-án.

Lénárt Gitta a hazai nyersétel elismert szakembere, bestseller könyvek szerzője egészségügyi problémái miatt döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy csakis természetes táplálékokat, vagyis nyers és élő ételeket fogyaszt.

Mint ahogy az hangoztatja, az életmódváltását követően megnőtt az életereje, elmúlt az allergiája és a magas vérnyomása, és az sem utolsó dolog, hogy tartja a számára ideális testsúlyt is. Átélve ezt a nagyszerű érzést szerette volna tapasztalatait és élményeit minél több embernek átadni, ezért számos könyv látott napvilágot tollából a témát körüljárva. Ezen felül számos előadással és egy internetes naplóval próbál segíteni mindazoknak, akik hajlandóak tenni is valamit egészségük visszaszerzéséért, avagy megtartásáért. Mely persze nem a napi vitaminok pirulában történő bekapkodása, avagy a konditeremben való görcsös izzadás a plusz kalóriák ledolgozására!

- Mi alapvetően egészségesek vagyunk. Ha a szervezetünk valami miatt kibillen ebből az egyensúlyból, akkor keményen dolgozik azért, hogy visszaálljon az egészség. Nincs olyan folyamat, ami azért indul el, hogy mi megbetegedjünk. Ezeket a folyamatokat mi magunk indítjuk el. Gondoljunk csak bele, hogy mi történik akkor, ha beütjük a térdünket az asztal sarkába? Bedagad, bekékül, lesz rajta egy kis ödéma. Mi történik akkor, ha pihentetjük? Önmagától meggyógyul, napról-napra, szépen fokozatosan elmúlik a fájdalom és a duzzanat is! De mi történik akkor, ha reggel is és délben is, sőt este is meg másnap is beleütjük a térdünket? Soha nem fog begyógyulni. Ugyanez történik velünk. Ha reggel, délben, este, sőt minden nap, minden héten, egész hónapban és egész évben tömjük magunkba az egészségtelen, tápértékben, vitaminokban, rostokban szegény ételeket, akkor az immunrendszerünk nem képes helyreállítani azokat a rombolásokat, melyeket a mérgek bevitelével okozunk saját magunknak – mondta az előadás nyitányaként a táplálkozási szakértő.

A megjelentek az est folyamán rendkívül érdekes információkat tudtak meg a szervezetünk működéséről, valamint az egészséges táplálkozás alapjairól. A szakember számos köztudatban élő tévhitet oszlatott el a vitaminokkal, a reggeliző pelyhekkel és „egészségesnek vélt” ételekkel kapcsolatban. A kutatási eredményekkel is bőven alátámasztott tények jó alapot teremtettek mindazok számára, akik szeretnének változtatni táplálkozási szokásaikon, azonban eddig még nem jutottak el a kezdő lépéshez. Ez a kezdő lépés pedig nem is olyan nehéz, hiszen a magyar konyha számos fogása beilleszthető egy egészséges étrendbe. Így például a levesek, főzelékek is. Emellett azonban még sok-sok olyan érdekességről és tudnivalóról esett szó, melyből – az előadónak köszönhetően – mindenkinek világossá vált: a táplálékunk tulajdonképpen a gyógyszerünk!

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.