Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. December 13. 13:04, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A természet és a fotózás szerelmese a 15 éves fiú

A természet és a fotózás szerelmese a 15 éves fiú

Koncz-Bisztricz Tamás „Az Év Ifjú Madárfotósa” december 12-én Csongrádról érkezett városunkba, hogy bámulatos fotóival elrepítsen minket a természet titkos zugaiba.

Tamás kiállításának a Petőfi Sándor Városi Könyvtár adott otthont. A kiállítás megnyitót Zsirmik István népzenész színesítette, aki mindössze két zeneszerszám segítségével teremtett olyan hangulatot a teremben, mintha egy őserdő mélyén barangolnánk.

A népzenész ámulatba ejtő előadását követően Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató mondott köszöntőt, majd Kiss Czakó Imre fotográfus mutatta be az ifjú természetfotóst a megjelentek számára.

- Sok dolgot lehet elmondani a természetfotózásról. Hallhatjuk azt, hogy a természetfotózás technikai sport. Való igaz egyre modernebb, ügyesebb eszközök jelennek meg a fotótechnikai piacon. Azt gondolhatjuk ezekkel egyre könnyebb lencsevégre kapni az áhított pillanatot. Valójában azonban nem ez a helyzet. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy bár az eszközök irányítása a fotós kezében van, az egyéni látásmód sokkal fontosabb, mint a technika. Ahogy körbenézünk a képeken, ez bizony megmutatkozik. Ezt az egyéni látásmódot ismerte fel a nemzetközi versenyek zsűrije is, hiszen Tamás sikerrel szerepelt több hazai és külföldi megmérettetésen is – mondta megnyitó beszédében Kiss Czakó Imre.

Tamás eddig elért eredményei:

  • 2018-ban a Varázslatos Magyarország „Ember a természetben” kategóriában 1. helyezett, kompakt szemszö9gből kategóriában szintén 1. helyezett lett.
  • A Naturart-2018. Év természetfotósa pályázaton 2. helyezést ért el.
  • 2019-ben az angliai Bird Photographer of the year pályázaton elnyerte a Young Bird Photographer of the Year (Az év ifjú madárfotósa) díjat.
  • Az orosz Golden Turtle fotópályázaton pedig a Természet a fiatalok szemével kategóriát nyerte meg.
  • A világ legrangosabb temrészetfotó pályázatán, a Wildlife Photographer of the Year-en 10-14 éves Ifjúsági kategóriában „Highly Commended” (Magasra értékelt) minősítést kapott a „Köd és fa” című képe.
  • Az Emotion Alies belga pályázaton két képét állították ki. Az International „Milvus’ Nature Photography Contest-en 1. helyezett lett a „Növények, gombák, tájak” kategóriában.
  • A 2019-es Naturart – Az év természetfotósa pályázaton Ifjúsági kategóriában 1., 2., valamint 3. helyezettek lettek fotói, így megkapta 2019-ben az Év Ifjú Természetfotósa címet.
  • Az UnqiqBall Kft. különdíját szintén megnyerte és ezenkívül még két képe került falra.

A kiállítás megnyitón maga a fotós mutatta be képeit és az elkészítés technikájáról is elárult néhány kulisszatitkot. A paravánokon felsorakoztatott fotókon kívül a kivetítőn is számos alkotást megcsodálhatott az érdeklődő közönség. Sőt egyik-másik fotó meg is elevenedett, hiszen Tamás videofelvételt is készített jó néhány megörökített pillanatról, melyek még színesebbé tették beszámolóját.

Megtudhattuk, hogy a hagyományos fotómasina mellett segíti munkáját egy drón is, amely a lehetőségek széles tárházát kínálja számára. A színes és látványos képeket látva szinte ott érezhettük magunkat Tamás mellett mi is a lessátorban, vagy a tőkés récék között a hullámzó vízben, és majdhogynem hallottuk is az elsuhanó denevéreket a fejünk fölött, csakúgy, mint a kedélyesen játszadozó vadmalackák röfögését…

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.