Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 11. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A teljes kiőrlésű pékáru komoly előnyei

A teljes kiőrlésű pékáru komoly előnyei

Éveken át a fogyókúrázók, vagy azok, akik egészségesebben szerettek volna étkezni, kizárták a kenyérféléket és a tésztákat az étrendjükből, mert rengeteget lehetett hallani azok káros hatásairól.

De az utóbbi időben a pékáruk ismét népszerűek lettek, feltéve, ha a címkéjükön szerepel a "teljes kiőrlésű" felirat. Ugyanakkor ezek a címkék megtévesztőek is lehetnek, sajnos nem feltétlenül igaz, hogy 100 százalékig teljes kiőrlésű gabonából készültek a termékek.

Valódi, teljes kiőrlésről akkor beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléből készül, amelyben megtalálható az endospermium, a korpa és a csíra. Ilyen lehet a búza, hajdina, bulgur, kukorica, amarant, árpa, köles, teff, tritikálé, quinoa, rizs, rozs, zab, cirok és vadrizs.
A gabonamagvak fő alkotóelemei a magbél (endospermium), a csíra és a maghéj (korpa, ami nem pelyva). Teljes kiőrlésűek azok a darák is, amelyek - igaz hántoltak - de tartalmazzák az alapvető összetevőket.

Mivel egyes gyártók már akkor is ráteszik a címkét a termékükre, ha az csak részben tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát. Ezért érdemes olyan terméket keresni, amelyen feltüntetik azt is, hogy 100 százalékban teljes kiérésű. Arra is fontos odafigyelni az összetevőket vizsgálva, hogy mekkora a rosttartalom, mivel ez az egyes gabonafélékben eltérő.

A szakértők szerint naponta több alkalommal is érdemes teljes kiőrlésű terméket fogyasztani, persze nem szabad túlzásba vinni. Komoly előnye ugyanis, hogy többek között rengeteg benne a magnézium, amit több mint 300 enzimrendszer használ a testben, és létfontosságú a szív, az agy és a csontok számára. A legtöbb magnéziumot a teljes kiőrlésű búza tartalmazza, 200 grammonként 566 milligrammot, de a rizs és a zab is gazdag benne.

Fontos, hogy a kenyér- és tésztafélékben nem csak a szénhidrátmennyiséget kell figyelni. A teljes kiőrlésű gabonák és a finomított gabona egyenlő mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, de nem ugyanaz a hatásuk az anyagcserére és a vércukorszintre.

A legfrissebb kutatások szerint azok, akik napi három alkalommal ettek teljes kiőrlésű gabonafélét 20 százalékkal csökkentették a korai halál kockázatát azokhoz képest, akik csak naponta egy adagot fogyasztottak. Ráadásul 14 százalékkal csökkentették a rák, és 25 százalékkal a szívroham kockázatát. Mindemellett a teljes kiőrlésű termékek a látásunkat is óvják, és távol tartják tőlünk az időskori látásromlás egyik vezető okát, a makula degenerációt magas E-vitamin, cink és nicaintartalmuknál fogva. Fontos azonban, hogy ha étrendet váltunk, és kihagyjuk a gabonákat, figyeljünk a B-vitamin és folsavszintünkre, amelyekből hiány léphet fel a szervezetünkben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.