Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Március 23. 09:22, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

A tavasz meghozta őket is vándorútjukról

A tavasz meghozta őket is vándorútjukról

Megérkeztek a gólyák az E5-ös út melletti szállásukra. A napokban tűntek fel és már meg is kezdték a fészkük csinosítgatását, hogy a felnövekvő fiókáknak kényelmes otthonuk legyen.

A magyarországi fehér gólyák elsősorban Csád és Szudán területén töltik a telet. Mindkét fő útvonal 12 ezer kilométernél hosszabb. A telet Afrikában töltik, majd a megfelelő időben visszaindulva március végén jelennek meg a Kárpát-medencében.

A fehér gólyák augusztus végén, szeptember elején indulnak el európai szaporodóhelyeikről Afrikába. Az úgy nevezett Boszporusz-útvonal az egyik lehetséges vándorlási útvonaluk, amelynek során Európát a Márvány-tengernél hagyják el és Kis-Ázsián keresztül vonulnak afrikai telelőhelyeikre. De addig még van időnk nyomon követni a fészkeik rendbe hozatalát, majd a tojások rakása után a kikelő fiókáik felnevelését.

(Fotóink március 23-án készültek az E75-ös út mentén Aranyhegy környékén.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok