Városlista
2022. szeptember 25, vasárnap - Eufrozina

Hírek

2015. Szeptember 06. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: origo.hu

A tanyasi por véd az allergiától

A tanyasi por véd az allergiától

A Flandriai Biotechnológiai Intézet és a Genti Egyetem szakembereinek kutatási eredményei jelentős előrelépést jelenthet egy asztmavakcina kifejlesztésében.

A kutatók már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a tanyán nevelkedő gyerekek védettebbek az asztmával és az allergiával szemben, ám egészen mostanáig nem sikerült megállapítani az összefüggés okát.

A szakemberek most egerek környezetében helyeztek el Németországból és Svájcból származó tanyasipor-kivonatot.

(Képünkön: háziporatka)

A tesztek azt mutatták, hogy a rágcsálók teljesen immunisak voltak a háziporatka okozta allergiával szemben.

A védőhatás egy fehérjének köszönhető
A tanyán lévő por hatására a légutak nyálkahártyája nem reagál olyan hevesen a háziporatkához hasonló allergénekre.
"Ez a védőhatás egy különleges gyulladásgátló fehérjének (A20) köszönhető,
amelyet a tanyán lévő porral való érintkezés hatására termel a szervezet. Amikor inaktiváljuk az A20 proteint a tüdő nyálkahártyájában, akkor a tanyasi por többé nem képes csökkenti az allergiás vagy asztmás reakciót"
- mondta Hamida Hammad, a Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője.

Az emberek bevonásával végzett későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az allergiától és asztmától szenvedő páciensek szervezetében nincs elegendő A20 fehérje, ami megmagyarázza az allergénekre adott heves reakcióikat - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.

"A tanulmány során mintegy kétezer, tanyán nevelkedő gyermeket is megvizsgáltunk, és azt találtuk, hogy a többségük védett a betegségekkel szemben. Akik mégsem védettek és allergiától szenvednek, azok az A20 fehérje egy génvariánsát hordozzák, ami a protein hibás működését eredményezi" - mondta Bart Lambrecht, a Flandriai Biotechnológiai Intézet (VIB) és a Genti Egyetem szakembere.

Még messze van a hatékony vakcina
A szakemberek most azt próbálják megállapítani, hogy a tanyán lévő por pontosan melyik aktív összetevője felelős a jótékony hatásért. Ennek kiderítése után egy asztma elleni, annak megelőzését szolgáló vakcina kifejlesztése jelentheti a következő lépést.

Úgy sejtjük, hogy bizonyos fokig az endotoxinokban - egyes baktériumok testében található, de a testükön kívülre ki nem választott mérgező anyag - lehet a válasz"
- jegyezte meg Hammad, hozzátéve, hogy több évnyi kutatásra lesz még szükség, mielőtt a páciensek kezébe adhatnák a megoldást.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 25. 08:46, vasárnap | Helyi

Jókedvű sokadalom gyűlt össze a Malom alatt

Szeptember 24-én (szombaton) délután ismét megrendezésre került a Kiskun Múzeum udvarán a Malom alatti sokadalom elnevezésű, régmúlt idők hagyományait népszerűsítő családi program.

2022. Szeptember 24. 20:34, szombat | Helyi

Két autó ütközött az 5-ös főúton

A tűzoltók Városföld térségében, a Kiskunfélegyháza felé vezető szakaszon végzik a mentést.

2022. Szeptember 24. 08:45, szombat | Helyi

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 23. 11:32, péntek | Helyi

Gólyaavatót tartottak a Mezgében

Mint ahogy minden évben, idén is át kellett esniük a „tűzkeresztségen” a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium elsős diákjainak.