Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Augusztus 16. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: webbeteg.com

A szürkehályog műtéti kezelése

A szürkehályog műtéti kezelése

A szürkehályog az időskorban fellépő leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, és a szemlencse elhomályosodását jelenti, az ezzel járó fokozatos látásromlással együtt.

A probléma műtéti orvoslása során eltávolítják az elhomályosult lencsét, és műlencsével helyettesítik. Világszerte ez számít a leggyakoribb műtéti beavatkozásnak. Szürkehályog műtét: Többféle műlencse létezik A szürkehályog műtét igen biztonságosnak számít. Ha a beteg eldöntötte, hogy készen áll a beavatkozásra, ki kell választani a számára legmegfelelőbb törőerejű műlencsét. Ezekből kétféle alaptípus létezik: a monofokális műlencse csak egy fókuszponttal rendelkezik, ezzel a leggyakrabban a betegek távollátását állítják vissza. Ezzel szemben a multifokális műlencsék a látás valamennyi (közeli, távoli és köztes) tartományában javítják a látást.

A háziorvossal és a szemorvossal együtt kell megbeszélni, hogy a beavatkozás ambuláns vagy kórházi benntartózkodás formájában történjen-e. Ha a páciens rosszabb egészségi állapotban van, vagy nincs megfelelő kísérője, általában a műtét utáni éjszakát még bent tölti a kórházban, egyébként nem sokkal a műtét után (amely 15-20 percet vesz igénybe) hazamehet. A beteg a műtét alatt ébren van, ám az érzéstelenítő szemcsepp jóvoltából nem érez fájdalmat, és szükség esetén beszélgethet is az operáló team tagjaival. A feje egyfajta sisakban fekszik, és esetleg szíjakkal is rögzítik. A sebész kis vágást ejt a szaruhártyán, és felnyitja a szemlencse elülső tokját. Az alatta elhelyezkedő, elhomályosult lencsét eltávolítja. Ezt végezhetik olyan berendezéssel, amely kis vízimpulzusokat használ a szemlencse darabolására és eltávolítására, vagy speciális ultrahangos készülékkel finoman szétzúzzák, és úgy távolítják el. Ez utóbbi az úgynevezett fakoemulzifikáció. Ezt követően merev vagy rugalmas műanyag lencsét helyeznek be az eredeti lencse helyére. A szaruhártyán tett vágást ritkán kell összevarrni, mivel a metszés többnyire magától összeforr. Általában kenőcsös kötést helyeznek a szemre, és a beteg rövid pihenő időszak után hazamehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.