Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 02. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A szomjoltó mellé ínycsiklandó hamburgerrel is szolgálnak az Ágyúban

A szomjoltó mellé ínycsiklandó hamburgerrel is szolgálnak az Ágyúban

Majd egy éve nyitotta meg kapuit az Ágyú Kézműves Sörgaléria a Rocktár mellett és azóta is városunk közkedvelt szórakozóhelye.

Igaz a járványhelyzet miatt nekik is kényszerszünetet kellett tartaniuk, de amint megnyitott, máris különleges akciókkal és megújuló kínálattal várta hangulatos kerthelyiségébe a vendégeket.

A Radio Smile reggeli műsorában Balogh Máté sörfőző mester árult el részleteket arról, például hogy miként kerültek a gazdag sörkínálat mellé az ízletes hamburgerek.

- Az enyhítő körülményeknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy idén is lesz sörszezon. Nyilván a fesztiválok elmaradnak, mely jelentős részét tette ki a forgalmunknak, de igyekszünk ezt pótolni és kárpótoljuk vendégeinket a helyi, illetve regionális vendéglátósokkal való együttműködéssel – nyugtatott meg mindenkit a sörfőző mester, aki részletesen elmesélte, hogy miként került a sörkínálat mellé a hamburger is.

- Külföldön, főleg Amerikában, már évtizedek óta nagyon erős hagyománya van annak, hogy a sörfőzdék harapnivalót is kínálnak Brand Sörözőjükben. Mondhatjuk úgy is, hogy ott szinte nincs is sörfőzde hamburger nélkül. Innen jött az ötlet. Gyermekkorom régi álma – sőt még a sörfőzéssel kapcsolatos terveimet is megelőzte – hogy legyen egy kis éttermem. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy végre megvalósítsam. A gasztronómiával mindig is kapcsolatom volt. Szerettem otthon sütni-főzni. Aztán pár éve került a látószögem központjába a hamburger…
Teljesen amatőr módon kezdtem el a hamburger készítését. Mivel imádtam kísérletezni a különféle húsokkal, mellé pedig kipróbáltam különböző szószokat, és a hagymalekvárt is, rövid időn belül rájöttem: a hamburger nagyon jó lehetőség arra, hogy minden sör mellé a vele ízben harmonizáló harapnivalót adjuk
– taglalta a sörfőző mester, aki köszönetét fejezte ki családjának, munkatársainak és barátainak, hogy mellé álltak és jelen pillanatban is óriási segítséget jelentenek számára a mindennapokban.

Máté arra a kérdésre, hogy mi a jó hamburger alapja, a legkézenfekvőbb választ adta: a jó hamburger minőségi és friss alapanyagokból készül.

- Nagyon fontos, hogy amit csak tudunk, helyi vagy környékbeli kistermelőktől szerezzük be úgy a zöldség, mint a húsok tekintetében. A hagymát például leszeletelve kapjuk a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolából. A szószokat saját magam készítem és csak olyan zöldségeket használok, melyeknek már van élvezeti értéke. Így nem került még eddig a hamburgerekbe például a paradicsom és az uborka sem – árulta el Máté, aki rendkívüli figyelmet fordít az alapanyagok minőségére is.

- Mi mindig teljesen friss termékekkel dolgozunk. Ezért nincs a kínálatunkban csak négyfajta hamburger, de azt garantálni tudjuk, hogy a legízletesebb szezonális összetevőket használjuk az elkészítésük során.

Az Ágyú Kézműves Sörgalériában jelenleg 4 hamburger szerepel az étlapon: Húsos, a Camembert sajtos (azok számára, akik nem fogyasztanak húst vagy hús származékokat), a kettő ötvözete a DeLuxe, illetve amit Máté a „Heti burger intézményé”-nek nevez. Utóbbinak mindig változik az összetétele, hiszen szezonális alapanyagokból készül.

Az első héten például a Prince of Félegyházának óriási sikere volt. Sült kacsamájas hamburgert kínáltak, melyet ribizli sörből készített öntettel varázsoltak különlegesen finommá. Ez annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta is az állandó kínálat részét képezi.

Máté azt is elárulta, hogy vasárnaponként mindig extra meglepetésekkel készülnek dr. Ónodi Izabella jóvoltából. Házi készítésű süteményeket adnak ajándékba a hamburgerek mellé. A sütikhez mindig szezonális, helybeli, illetve a régióból származó alapanyagokat használnak fel és nemritkán székely ihletésű finomságokba is belekóstolhatnak az ínyencek. Így például az elmúlt hetekben megízlelhették már a vendégek a bodzás fánkot, a barnasörös csokitortát, de a ribizlisörmártást és a sörszörpöt is.

Ha esetleg már e cikk olvasásakor összefutott a nyál a szájában a kedves olvasónak, akkor látogasson el bátran az Ágyú Kézműves Sörgalériába, ahol udvarias kiszolgálás mellett, kellemes hangulatú környezetben győződhet meg arról milyen tökéletes harmóniát alkot a sör és a hamburger. De vasárnaponként is érdemes elsétálni egy-egy különleges édességért, mely Kücsüdasszony konyhájából kerül az asztalokra.

(Képek: Ágyú Kézműves Sörgaléria)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit