Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 19. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

A szőlő titka

A szőlő titka

Gyógyító hatása különleges, vitamintartalma kiemelkedő és az íze semmihez sem fogható. A szőlő minden egyes fürtje jobbá varázsolja az életünket.

A szívünk doppingja
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek már jó ideje a szív- és keringési betegségeknek kimondottan javasolják a szőlőt. Tisztítja az erek falát, segíti az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, de még a szívizmok rugalmas működésében is fontos szerepe van.

Társunk a diétában
A szőlő úgy hat a szervezetre, mint valami szupererős takarítógép. Kipucol minden káros anyagot a testből, felpörgeti az anyagcserét. Mivel magas a szőlőcukor-tartalma, fogyókúra esetén csak keveset érdemes enni belőle, de mindenképpen hasznos beiktatni az étrendbe. A tisztítókúrákban szinte nélkülözhetetlen. Főként, ha egy-két napig kizárólag szőlőt majszolgatunk, és szűretlen levet iszunk. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig élvezhetjük az áldásos hatását a hazai fürtöknek, de szerencsére már egész évben hozzá lehet jutni.

A magját is érdemes fogyasztani!
A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Ez beszerezhető akár kapszula formájában is. Véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek és a trombózis megelőzésében, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

A piros még jobb!
A piros színű bogyós gyümölcsök, elsősorban a szőlő tartalmaz olyan flavonoidot, amely jelentős antioxidáns, így magasabb a fertőzésmegelőző, baktérium és vírusölő hatása.

Tisztítja a fogainkat
A szőlőben lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a hatás a mazsolára is igaz. Édesség helyett ezért sokkal hasznosabb a mézédes mazsolát vagy szőlőszemeket nassolni.

Májra, epére
A szőlő a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is.

Sportoláshoz nélkülözhetetlen!
Edzés vagy verseny alatt a folyamatos folyadékbevitel és az elveszett energiapótlás a cél. Ez utóbbit a sokaknak jól bevált szőlőcukorral lehet megoldani. Körülbelül 20 perc kell ahhoz, hogy a gyorsan felszívódó egyszerű cukor vércukorszint-emelő hatása megszűnjön, vagyis célszerű húsz percenként folyamatosan pótolni az energiát, ha meg akarjuk akadályozni a teljesítményzuhanást.

Tudta?
A gyümölcs áldásos hatása akkor a leghatékonyabb, ha a gyümölcs húsát és magját egyszerre eszi az ember. A magot érdemes szétrágni, hiszen így jóval több gyógyító anyag jut a szervezetbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.