Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 07. 21:36, szombat | Külföld
Forrás: MTI

A szíriai békéért telt meg teljesen a Szent Péter tér

A szíriai békéért telt meg teljesen a Szent Péter tér

A Róma városát és népét oltalmazó Salus Populi Romani nevű Mária-kegykép körmenetével kezdődött meg az imavirrasztás a teljesen megtelt római Szent Péter téren szombat este.

Ferenc pápa Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért hirdetett böjt- és imanapot, amelyhez az egész világon csatlakoznak a vallási közösségek és nem hívők is. Az ikont a tér közepén levő obeliszktől négy svájci gárdista vitte a bazilika lépcsőjén levő oltárhoz. A tömeg ezt énekkel kísérte. Ferenc pápa csendben imádkozott az oltárnál. Ezt követően Szűz Máriához imádkoztak.

„Kiléphetünk-e a fájdalom és a halál köréből? Megtanulhatunk-e ismét a béke útján járni? (...) Azt szeretném, ha ma este közületek mindenki, a legkisebbtől a legnagyobbik, egészen azokig, akik a nemzeteket vezetik, azt válaszolnák: igen, akarjuk!” – mondta a pápa a teljesen megtelt Szent Péter tér közepén felállított oltárnál. Hozzátette: „Legyen vége a fegyverek zajának! A háború mindig a béke kudarcát jelzi, mindig vereség az emberiség számára.”

Az egész teret megtöltő tömegben nagy számban látni muzulmánokat, sokan libanoni zászlót lobogtatnak. A katolikus csoportok „Béke!”-feliratú zászlókat tartanak a magasba. A szíriai konfliktus békés rendezésére és a pápa által szombatra meghirdetett böjt- és imanapon való részvételre szólított fel az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) elnöke közös közleményében.

„Az Egyesült Államok katolikusainak többsége Ferenc pápa oldalán áll és nem helyesli a Barack Obama elnök sürgette fegyveres csapást” – hangoztatta John Tavis, az amerikai Catholic News Service vatikáni tudósítója a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak.

Ferenc pápa kezdeményezéséhez hazánkból is számos helyszínről csatlakoztak.

Címkék: Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.