Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. December 28. 20:21, hétfő | PR
Forrás: (x)

A szintetikus és természetes anyagok egymás kiegészítői

A szintetikus és természetes anyagok egymás kiegészítői

Gyakori tévhit, miszerint minden, ami művi, mesterséges, vagy szintetikus az egyben rossz is.

Bár a természetben minden megtalálható, az embert sajátos igényei olyan mesterséges anyagok kialakítására késztették, melyek összesített tulajdonságai nem elérhetőek egyetlen természetes anyagban sem. Ilyen mesterséges anyag például a poliészter.

Ha meg kellene határozni, mi is ez az anyag, legközelebb akkor járnánk az igazsághoz, ha hőre lágyuló, jó elektromos és hőszigetelő képességgel rendelkező műanyagnak neveznénk.

Rendkívül kedvező tulajdonságait hosszú évek gondos emberi tervezésnek köszönheti. A poliészter felhasználási területe ennek megfelelően igen széles, gyakorlatilag nincs az emberi tevékenységnek olyan területe, ahol ne találkoznánk vele.

Sátortól esőkabátig bármi készülhet belőle

Két szélsőséges példával érzékeltethető a jó minőségű poliészter rendkívülisége.

Ez az anyagcsalád nélkülözhetetlen az űrkutatásban, mint az űrhajók, műholdak számos komponensének alapanyaga. Ugyanakkor ma már a lehető leghétköznapibb, de alapvetően fontos összetevője a csomagoló, burkolóanyagoknak is.

Ezen a téren is kedvező tulajdonságai, mint például a lágyság, vízállóság, időtálló tartósság teszik megkerülhetetlenné.

A poliészter elsődleges felhasználási terepe mégis a ruhagyártás, a textilipar területe. Rengeteg olyan ruhadarab van, melynek elkészítésében nélkülözhetetlen, elsődleges alapanyag. Hogy ez mennyire így van, talán csak akkor vennénk észre, ha nélkülöznünk kellene használatát.

Egy ősi anyag az ember szolgálatában

Teljesen más jellegű, de mégis hasonlóan sokoldalú anyag a lenvászon, mely alapanyagát tekintve a lehető legtermészetesebb.

Az ember ősidők óta felhasználja ennek a növénynek gyakorlatilag minden részét. Az egyiptomi múmiákat finom lenvászon anyagba göngyölték. Ez nagyon sokat elmond az anyag tartósságáról, mely tulajdonsága egyben egyik magyarázata is töretlen népszerűségének.

Természetesen a tartósságon kívül számos más olyan tulajdonsággal is bír, mely megmagyarázza, hogy a lenvászon miért annyira közkedvelt anyag.

Légáteresztő, kellemesen természetes tapintású, jól bírja a mosást és antiallergén. Ezek a tulajdonságok arra predesztinálják., hogy a textilipar bázisanyaga legyen.

Ugyanakkor az elnyűhetetlen lenvászon évszázadokig a vitorlák alapanyaga is volt, de a nagy festők hallhatatlan művei is ennek az anyagnak köszönhetően maradtak ránk. Sokoldalúsága pótolhatatlan, egy igazi ajándék az emberiség számára.

Legyen tehát egy anyag természetes vagy mesterséges, az ember találékonysága és egyre növekvő igényei biztosítják, hogy még sokáig találkozunk velük életünk minden területén.

A fotó forrása:
katunes pcnok / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.