Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 06. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

A színek gyógyító ereje

A színek gyógyító ereje

A színterápia harmóniát teremt lelkünkben, és nyugalmat hozhat számunkra. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenállóképességet.

A színterápia harmóniát teremt lelkünkben, és nyugalmat hozhat számunkra. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenállóképességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít.

A színek elektromágneses rezgéseikkel folyamatosan, egész életünk során hatással vannak ránk, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. A mindennapi életben a különböző színek befolyásolják szervezetünket, hangulatunkat. A narancs, a piros mint maga a napfény felélénkít bennünket, a kék, a zöld, akárcsak az ég, vagy a tenger kékje nyugtató hatással van ránk. Az alternatív gyógymódok között a színterápia teljesen elfogadott.

A Kék szín a nyugalom és a békesség színe. Hideg színnek tekintik. Csökkenti a pulzusfrekvenciát, elősegíti a túlterhelt vérerek normalizálódását, megnyugtatja az idegeket, koncentrálásra késztet, fertőzésellenes hatása van, mérsékli a fájdalmat és hűsít. A legerőteljesebb gyulladásgátló szín, mely rendellenes és gyulladásos folyamatokat csillapítja, rendbe hozza. Gyermekek számára ez az egyik leggyógyítóbb szín. Mivel a kék színnek összehúzó hatása van, ezért foghúzás után, vagy baleseteknél keletkező zúzódásra, vérömlenynél, a torok és a gége gyulladásaira (strúma vagy golyva növekedése is megfékezhető), illetve pajzsmirigytúltengésben szenvedőknél nagyon hatásos. Ez a hűvös, steril szín még az aranyeres panaszokra is hat. A gennyes állapotokon is segít: a genny felszívódik, s a szövetek normális hőmérséklete is gyorsan helyreáll. Kék színnel kezelik továbbá a hangproblémákat, fejfájást, heveny légcső- és hólyaghurutot, isiász betegséget, hiperaktivitást, égési sebeket, bőrfertőzéseket, ekcémákat, bőrhólyagokat, gyomorfekélyt, kólikát, gyomorhurutot, hátfájást, szemfertőzéseket és az állkapocsgyulladást.

A Piros vagy vörös a meleg színek képviselője. E szín energiájának van a legnagyobb biostimulációs képessége. Erőteljes szín, mozgás, az energia, a legforróbb, érzelemteli, izgató színeként tartják számon. Az élet, erő és az öröm színe. Serkenti az anyagcserét, növeli az életenergiát, élénkíti az érzőidegek, a vérnyomás és a máj működését. Segít az akné és ekcéma esetében, hatékony még pigmentproblémás bőr esetén. Krónikus torlaszokat old fel, a sorvadásos folyamatokat is gyógyítja. A vörös szín az összes, nem gyulladásos bőrbetegségre kedvező hatást fejt ki. E szín energiája fagyási sebek, vészes vérszegénység, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hőhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, emésztési zavarok valamint impotencia és frigiditás esetében is hatékony.

A Zöld szín energiája teremti meg az egyensúlyt és a harmóniát. Fontos az idegrendszer és az általánosan jó egészségi állapot számára. Erősíti az idegeket, a belső nyugalmat és a lazítási folyamatokat. Gyulladásos megbetegedések ellen mérséklően hat. A zöld a természet, a növekedés és az általános regenerálódás színe. Ennél fogva a zöld szín gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Serkenti a nyirokmirigyeket, hatással van a csecsemőmirigyre is, gyorsítja az izom- és szövetgyarapodást, viszont gátolja a túlburjánzó sejtnövekedést, ezért daganatos betegségekben különösen kedvező. Nehezen gyógyuló, váladékozó sebek kitisztulását elősegíti. Csírátlanító, fertőtlenítő hatású, a műtőkben is ezt a színt használják. Ízületi és visszérgyulladások a zöld szín hatására fájdalommentessé válnak. Ezen kívül kedvező hatása van a csontképződésre, erősíti a bőrt. Használható a bőr fertőtlenítéséhez, autogén sterilizációjához.

A Sárga meleg szín, a Nap erejét közvetíti: erőt és lendületet ad. A változás, a fejlődés, az egyensúlyt találni, adni és kapni színe. A méregtelenítő szervek: a máj, a vesék és a húgyhólyag, valamint az emésztőszervek, a gyomor, az epehólyag, a hasnyálmirigy és a lép működését ösztönzi és erősíti. Hatásos emésztési zavarok, puffadás, rekeszizomsérv, hányinger, gyomornyálkahártya gyulladása, fekély, cukorbaj, klimaxos folyás, idült reuma, ízületi gyulladások, étvágytalanság, idegrendszeri betegségek (fóbiák) gyógyulásában. Bizonyos krónikus zavarok a sárga szín hatására hevennyé, s így könnyebben kezelhetővé válnak.
Salaktalanítja a nyirokrendszert, serkenti a gyomor, epe- és veseműködést. Fokozza az aktivitást, antidepresszív hatása igen jelentős. A regenerációs folyamatok serkentéséhez használjuk.

A Narancssárga átmenet a sárga és a vörös szín között. Élénkítő, de nem annyira agresszív, mint a vörös. A narancssárga a siker, a dinamizmus színe. Az emberi energiamezőt feltöltve, a fizikai energiát tudati bölcsességgel párosítja. A keringés serkentésére, a bőrtápláláshoz, a hatóanyagok felszívódásához alkalmazzák. Fokozza az életörömöt és az optimizmust. Segít a fogyókúra utáni ásványi anyag hiány megszüntetésében, erősíti a szerveket és az izmokat. Igen hasznos a gyomor és a pajzsmirigy számára, nagyon jó vitalizáló, csökkenti a menstruációs panaszokat.

A Lila azoknak az embereknek nyújt hathatós segítséget, akik fokozottan veszik igénybe intuitív képességüket a mindennapok során. Az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között. Jelenthet intelligenciát, tudást, vallási áhítatot. A lila a spiritualitás szín. Szellemileg nyugtató, gyulladásgátló, görcsoldó. Az intuíció és az igazságérzet színe. Az elhivatottság, a belső én fejlődése, a gyógyító erők csatornája. Igen jó görcsoldó hatású, segít a nyirokpangás megszüntetésében. A lila szín kerülendő mentális betegségek vagy alkohol és drog problémák esetén.

Az Ibolya a bölcsesség és a tisztaság színe! Tisztít, harmonizál, megnyit. Segít a lelki problémák kezelésében, a pozitív energiák tudatos felszabadítása.

A Barna Az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Úgy hat, akár a csokoládé: boldogságérzetet nyújt, aztán nem tudsz nélküle élni.
Szőrtelenítés (gyantázás) után is segít a bőr regenerálódásában, valamint fertőtlenítő hatása is van. Ceullitisz kezelésnél elengedhetetlen. Segít a verejték-rendellenességek kezelésében is, szabályozván a kis és nagy verejtékmirigyek működését a kiválasztás és idegi szabályozás optimalizációjával. A hajas fejbőr rendellenességeinél (hajhullás, fejbőr korpásódás) magas hatékonysággal alkalmazhatjuk. Javítja a hatóanyagok felszívódását, szabályozza a faggyúmirigyek működését, javítja a bőr vízmegkötő képességét, javítja az izomtónust, rugalmassá teszi, segít fenntartani a kémiai védekező rendszert (savköpeny), pórusösszehúzó, érszűkítő, fájdalomcsillapító, multiregeneráció a ránckezelésben, pattanásos arcbőrnél (akne), bőrallergiáknál (ekcéma), bőranyagcsere problémáknál (pikkelysömör), vénás és artériás keringési zavaroknál, herpesz kezeléskor, bőr és körömbomba esetén, körömápolásnál körömágygyulladás, körömlemez problémáknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.