Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Április 24. 07:52, csütörtök | Belföld
Forrás: - szerk. -

A szigetelés nem mindig jó!

A szigetelés nem mindig jó!

Végre itt a jó idő, kezdődik a lakásfelújítási szezon. Valahol már nem csak a tervek vannak meg, hanem az építőanyag is ott az udvaron. Na és a nyílászárók? Megrendelték már? Nem félnek az egészségkárosító hatásuktól?

Végre itt a jó idő, kezdődik a lakásfelújítási szezon. Valahol már nem csak a tervek vannak meg, hanem az építőanyag is ott az udvaron. Na és a nyílászárók? Megrendelték már? Nem félnek az egészségkárosító hatásuktól?

Csaknem naponta találkozunk azzal, hogy életünk túlszigeteltsége miatt kisebb-nagyobb betegségek ütik fel fejüket szervezetünkben. Tulajdonképpen ártatlanul indul a dolog, mert csak a fűtési költségből szeretne mindenki lefaragni, de a meggondolatlanság talán az egészségünkbe is kerülhet. Tudományosan bizonyított tény, hogy a felnőtt embereknek óránként 20 köbméternyi friss levegőre van szüksége, ám ha a helyiségben még gázkészülék is működik, akkor még többre, hiszen az is levegőt fogyaszt. A korábban épült lakásoknál nem volt probléma, hiszen ha nem is voltak épp huzatosak a helyiségek, de a nyílászárók szigetelése nem biztosított hermetikus lezárást a külvilágtól. No persze gyógyítgatták öntapadós gumi- vagy szivacs szalagokkal, de korántsem közelítették meg a mostaniak szigetelési mutatóit. Napjainkban általában két megoldást választanak azok, akik spórolni szeretnének a fűtésszámlán: szigetelik a falakat illetve légmentesen záródó, szigetelő nyílászárókra cserélik a régi elavultat. Aztán egyszer csak rohamszerűen jön a migrén, a köhögés, netalán a szén-monixid mérgezés és agyalhatunk mi okozza, mit rontottunk el?

Legelőször ott, hogy nem engedik be a friss levegőt a lakásba és az elhasználtat nem engedik ki. A penészgombáknak pedig az így teremtett klíma a legtökéletesebb, hiszen az elhasznált levegő és a nedvesség ideális párosítás számukra. Ráadásul a fekete spórájú penészgombák spóráinál erősebben allergizáló anyagok nemigen léteznek. Aki küzdött már életében a fürdőszobában például penésszel, az tudja, hogy nincs ellenük csodaszer, csak ideig-óráig hatnak a különböző szerek. Nem kell nagy titokra gondolni, íme az ellenszer: szellőzzön a lakás! Ha szellőztető berendezésen gondolkodnánk, már az elején közlöm, hogy sosem fogja behozni az árát, csak épp egészségesebb. Mindenképpen érdemes utánajárni egy olcsóbb lég be- és elvezetőnek, ha belefér a költségvetésbe, hogy legalább a dunsztosüveg-effektus megszűnjön.
A legfontosabb jótanács, hogy gondoljuk meg jól mit mire cserélünk és mihez mit építünk és mit mellőzünk. Ha a kivitelezőnk pedig fölösleges költségekbe akar verni minket, akkor inkább válasszunk másikat, hiszen egy jó szakember ebben az esetben fél egészséget jelent!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.