Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Szeptember 23. 23:00, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A szervdonorok emléke előtt tisztelegtek

A szervdonorok emléke előtt tisztelegtek

Ma (szeptember 23-án) ünnepélyes megemlékezést tartottak az Alsótemetőben a szervdonorok tiszteletére állított emlékműnél.

2018. szeptember 26-án került átadásra Kiskunfélegyházán az emlékhely, melyet azon szervdonorok emlékének tiszteletére készítettek, akik szerveikkel emberek életét mentették meg. Az avatáskor feltüntetett 4 donor neve mellé 2019-ben további 5 donor nevét, majd 2020-ban újabb 4 donor nevét vésték az emlékmű táblájára, akinek családja szintén felvállalta a nyilvánosságot, hogy szerettük életet mentett.

Egy édesanya mérhetetlen fájdalma mellett érzelmileg és erkölcsileg is rendkívüli tiszteletet érdemlő kezdeményezés megvalósulását köszönhetjük Csikós Józsefné Irma néninek, aki egyben lelki támasza is mindazoknak, akik nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy gyermekük vagy közeli hozzátartozójuk tragikus hirtelenséggel elment – mondta az emlékezés nyitányaként Keresztes Tünde kulturális referens.

Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben. Pedig a szervátültetésre várakozók számára az egyetlen esély a túlélésre és életminőségük javítására a szervátültetés.

- Az Alföld közepén ebben a kisvárosban büszkék lehetünk arra, hogy ilyen polgártársaink vannak, akik az élet egyik legnehezebb pillanatában a szív fájdalmán túllépve találtak meg azt az utat, melyre rálépve nem az elmentekre, hanem az itt maradókra tudtak gondolni – mondta beszédében Csányi József polgármester.

Az emlékezésen beszédet mondott dr. Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója is, aki 25 éve foglalkozik szervátültetéssel és szervadományozással.

- Az elmúlt években egyre erősödik benne a gondolat, hogy ebben a folyamatban sokkal nagyobb hangsúlyt kell kapnia az első lépésnek - az adományozásnak – mert ez egy mindannyiunkat érintő döntés. Persze keveseket érint a téma gyakorlati vonatkozásban, de amikor találkoznunk kell nem várt módon egy hirtelen tragédiával, felkészültnek kell lennünk. A szervátültetés életet ment. Olyan végstádiumú szervelégtelen betegek életét, akiknek az egyetlen gyógymód, a megmenekülésüknek egyetlen esélye a szervátültetés. Azonban ennek a szervátültetési folyamatnak nélkülözhetetlen előfeltétele az, hogy donor szervek rendelkezésre álljanak, elérhetőek legyenek. Ehhez pedig az kell, hogy legyenek donorok, szervadományozók. Nemcsak a szervek jelentenek nemzeti kincset, hanem azok a donorok az igazi kincsek, akik adják ezeket a szerveket.

Az elhunyt donorok hozzátartozóinak felelősségvállalása túlmutat az egyéni vagy eseti adományozáson, ami önmagában is életet mentett. A mai nap felhívja mindannyiunk figyelmét arra, hogy képesek vagyunk segíteni, hiszen mi lehetünk az életmentés folyamatában az első és nélkülözhetetlen lépés kezdeményezői és cselekvői is. Leginkább azzal, hogy döntést hozunk saját szerveink halálunk utáni adományozásáról. Ez a döntés nem csupán egy lehetőség, hanem mindannyiunk személyes felelőssége – mondta beszédében dr. Mihály Sándor.

A megemlékezésen tiszteletét tette Berente Judit a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, aki maga is vesetranszplantált.

- Míg a fiumei-úti sírkertben a kopjafánál a tavasz első napján tisztelgünk az ismeretlen donorok emléke előtt, szimbolikusan jelezve az új élet kezdetét, addig itt Kiskunfélegyházán ősszel, az elmúlás idején gyűlünk össze, hiszen a donor hozzátartozóknak szerettük hiánya nagy veszteség. Ez az év nagyon különleges nekem. Múlt héten kedden volt egy negyed százada annak, hogy lehetőséget kaptam egy új életre. Igyekszem úgy élni, hogy megháláljam az ajándékba kapott éveket. Köszönöm az életet! – zárt gondolatait Berente Judit.

Mielőtt az emlékezők elhelyezték tiszteletük és szeretetük virágait az emlékműnél, Csikós Józsefné az emlékmű megálmodója szólt pár szót a megjelentekhez:

Itt mindannyian emlékezünk. Mi hozzátartozók arra a tragikus hirtelenséggel bekövetkezett és visszafordíthatatlan történésre, ami halállal végződött és mérhetetlen fájdalmat, bánatot hagyott szívünkben-lelkünkben.

„Nem búcsúztál. Elmentél. Siettél valahová, ahol már vártak. Ahol sokkal fontosabb, magasztosabb dolgod akadt a földi életnél. Siettél segíteni. Segíteni ismeretlen embereken. Kimondhatatlan maró fájdalom nekünk és az újrakezdés lehetőségének öröme, akinek segítettél. Életet mentettél. Egy-egy szerved másokban tovább él. Örömmel, szeretettel és hálával gondol Rád, aki befogadott magába. Háláját nap, mint nap kifejezi Neked azért, amit azóta számára oly tragikus, de megváltó nap után megélhetett.”

(Képek. video: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.