Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Május 31. 20:30, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A Százszorszép Óvoda apróságai versenyre nevezték konyhakertjüket

A Százszorszép Óvoda apróságai versenyre nevezték konyhakertjüket

Büszkén mutatták be a napokban a Százszorszép Óvoda apróságai a cseppet sem hétköznapi veteményeskertjüket, melyet egy országos versenyre is beneveztek.

Kiskunfélegyháza idén első alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” nevet viselő országos programhoz, melyben Magyarország legszebb konyhakertjeit kívánják díjazni.

A program célja elismerni a kertművelők munkáját és ösztönözni a lakosságot arra, hogy saját udvarában alakítson ki konyhakertet, termesszen benne minél több konyhakerti növényt, zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt. A verseny egyik nevezési kategóriája a közösségi kategória, ahol többek között óvodák, iskolák által megművelt kertekre kíváncsi a zsűri.

A Százszorszép Óvoda óvodásai és pedagógusai ebben a kategóriában adták le jelentkezésüket és örömmel mutatták be a szakmai zsűri tagjainak május 28-án függőkertjeiket és magaságyásaikat, melynek megálmodója és legfőbb kivitelezője Lantos Szabolcs, az óvoda „ezermestere” volt. Természetesen sok-sok apró kéz segítette munkáját és a kertecskék fenntartása is már az óvodások feladata, persze némi segítséggel.

A függőkertben helyet kaptak különböző gyógyhatású fűszernövények, amelyek közül az egyik legérdekesebb a cola volt. Az intézmény nagy gondot fordít a környezettudatos nevelésre, hiszen a kisgyermekek ebben a korban rendkívül fogékonyak ezekre. Gyűjtik az esővizet, komposztláda, madárbarát etetők és itatók találhatók az udvaron Igazi kuriózumnak számít a bogár hotel, ahol kihelyezett táblák segítik a rovarvilág megismertetését.

A Százszorszép Óvoda ötletes és nem hétköznapi kertkialakítása ösztönözheti jelentkezésre azokat, akik szívesen megmutatnák munkájuk „gyümölcsét”.
A zsűri előre egyezetett időpontban fogja meglátogatni a jelentkezőket, melynek tagjai Nagy Ágnes főkertész, Tarjányi Ágoston a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskola és Szakiskola nyugalmazott kertész tanára, aktív kertművelő, és Görög Anita a program önkormányzati koordinátora.

A versenyre jelentkezni június 15-ig a jelentkezési lap kitöltésével és a Polgármesteri Hivatal aulájában kihelyezett gyűjtődobozba történő eljuttatásával lehet az alábbi kategóriákban: * balkon
* kiskertek *átlagos méretű kertek * zártkertek (zöldséges vagy gyümölcsös) * közösségi kategória (óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek)
A helyszíni szemlét előzetes időpont egyeztetés alapján júniusban és augusztusban tartanak.

Az eredményhirdetésre és díjazásra az előzetes tervek szerint szeptember 10-én kerül sor.

Szeretettel várják minden kertművelő jelentkezését.

(Fotók: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)