Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2011. Július 01. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: HírTV

A szavazás helyett a strandra megy az egyik vezető

A szavazás helyett a strandra megy az egyik vezető

Az „arab tavasz” hatására pénteken népszavazást tartanak az észak-afrikai Marokkóban az új alkotmányról, amelyben a parlament és a miniszterelnök jogköre bővülhet, ha a polgárok többsége támogatja a változtatásokat. Sokan azonban

 

A 32 milliós lakosságú Marokkó viszonylag nagyobb megrázkódtatás nélkül vészelte át a világgazdasági válságot és igazából csak 2010-et követően kellett szembenéznie bizonyos mértékű lassulással. A kormányzat a 2000-es években az írástudatlanság, a mélyszegénység és a munkanélküliség ellen átfogó programokat indított. A kétmilliárd dolláros akció révén szerették volna elérni a városi nyomornegyedek felszámolását és minél több vidéki településre eljuttatni az áramot. 2011 elején az arab országot is elérték a térségbeli tüntetések és az itteni ellenzéki erők is szervezkedésekbe kezdtek. A tüntetések egyik legfőbb kiváltó oka az emelkedő élelmiszerárak és az egyre nagyobb korrupció volt.

Politikai reformokat követeltek
Február 20-án Rabatban és több más városban azt követelték a tiltakozók, hogy VI. Mohamed király vezessen be politikai reformokat, váltsa le a kormányt és szabjon gátat az egyre nagyobb korrupciónak. Szemben más térségbeli országokkal, Marokkóban a rendőrség nem támadt rá a felvonulókra és nem került sor véres összecsapásokra. A király a tüntetések hatására március 9-én televíziós beszédben jelentette be, hogy megkezdődik az új alkotmány kidolgozása és mind a jogrendszer, mind a demokratikus intézmények megerősítése megtörténik. Április közepén a király amnesztiát hirdetett, amely többek között több iszlamista fogolyt is érintett.

Május végén az addig békés mederben folyó tiltakozások jellege megváltozott és a fővárosban órákon át tartó összecsapásokra került sor. Június elején a két legnagyobb városban több mint hatvanezren demonstráltak a rendőri brutalitás ellen, de ekkor már nem került sor újabb összecsapásra. Az uralkodó június 17-én jelentette be, hogy népszavazást ír ki július 1-jére az új alkotmányról, amely szélesebb jogkört ad majd a miniszterelnöknek és a parlamentnek.

A pénteki népszavazáson a polgárok többek között arról dönthetnek, hogy mostantól kezdve a királynak a legnagyobb parlamenti pártból kell kineveznie a miniszterelnököt. Sikeres referendum esetén a miniszterelnöknek joga lesz feloszlatnia a parlamentet, valamint a képviselők többsége is elrendelheti az általános amnesztiát. Nagy változást hozhat, hogy a berber is hivatalos nyelvvé válhat az arab mellett a szavazást követően.

Bojkottra szólítanak

A népszavazás és annak várható eredményei kapcsán már most jelentős viták kezdődtek az országban. A változások egyik legfőbb követelője, a „Február 20” mozgalom bejelentette, hogy a marokkóiak bojkottálják a referendumot, mivel szerintük az csupán „kozmetikázza” a politikai rendszert és nem hoz átfogó változásokat. Montasser Drissi, a szervezet egyik vezetője arról beszélt, hogy vélhetően 99 százalékos igen támogatottsággal átmennek a kérdések, de ezek valódi változást nem fognak hozni. Az elmúlt napokban érezhetően megnőtt a feszültség a királypártiak és a „Február 20” mozgalom hívei között és többször került sor tojás- és kődobálásra a két fél között.

A februári tüntetések idején szerveződött csoport egyik legfőbb kifogása az uralkodóval szemben, hogy továbbra is ő marad a hadsereg vezetője, és a legfelsőbb bíróság is a hatáskörében marad. Drissi szólt arról is, hogy a mostani helyzetben minél több ember számára szeretnék megmutatni, hogy nem jár valódi változásokkal az átalakítás. Úgy nyilatkozott: pénteken ő a szavazás helyett a strandot fogja választani. (da)

Reuters, CNN, MNO

Címkék: szavazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna feladata lesz eldönteni, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

Kivonták az izraeli csapatok csaknem egészét a Gázai övezetből

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

2024. Április 07. 06:00, vasárnap | Külföld

Ukrán hírszerzés: felrobbantottak egy orosz olajvezetéket

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.