Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 14. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

A stresszoldás tökéletes módjai

A stresszoldás tökéletes módjai

A stresszt képtelenség kizárni az életünkből, viszont vannak módszerek, melyek segítségével csökkenteni tudjuk a bennünk felgyülemlett feszültséget.

Stresszűző percek
Vannak gyakorlatok, amelyeket jó beiktatnunk a mindennapi rutinunkba. Ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor elég, ha a rövid verziót alkalmazzuk, ez mindössze 5 percet vesz igénybe. Keressünk magunknak olyan helyet, ahol nyugodtan lehetünk. Készítsünk elő egy széket és két párát.
- Üljünk le a földre, térdeinket húzzuk fel. Karjainkat tegyük lazán a térdeinkre. A felsőtestünket lazítsuk el, és enyhén dőljünk előre. Csukjuk be a szemünket és lélegezzünk egyenletesen, lassan.
- Feküdjünk hanyatt, a lábunkat tegyük fel egy székre, a kezünket tegyük magunk mellé. Ebben a pózban a gerincoszlopunkról lekerül a teher, és a vénák a lábainkból a vért a szívünk felé tudják pumpálni.
- Maradjunk háton fekve, lábainkat zárjuk, térdeinket húzzuk fel egészen a mellkasunkig. Karjainkkal lazán fogjuk át a térdeinket, és maradjunk így egy kicsit.

Együk vidámra magunkat!
Bizony a finom falatokkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy nyugodtabbak legyünk. Iktassuk be az étrendünkbe az édesburgonyát, ami elmulasztja az édesség utáni vágyunkat és jó idegnyugtató. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha időnként elszopogatunk egy kocka étcsokoládét. Ha lefekvés előtt elszürcsölünk egy csésze kamillateát, akkor egész éjszaka élvezhetjük annak lazító hatását. Az orbáncfű nemcsak az enyhe depressziótól szabadít meg, de az általános hangulat javítására is kiváló, mint ahogy a mogyoróvaj is, ami rengeteg B6 vitamint tartalmaz.

Mozgás
A rendszeres mozgás segítségével levezethetjük a felgyülemlett feszültséget, fokozhatjuk a vérkeringést. Ha csak annyit teszünk, hogy minden nap pár percig egy helyben futunk, ugrálunk, már sokat tettünk az idegeinkért.

A rendszeresség ereje
Sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk, ha pontos napirend szerint éljük az életünket. Este gondoljuk át, hogy másnap milyen teendőink vannak, rendezzük sorba, írjuk fel egy papírra, és másnap aszerint haladjunk. Ha ehhez sikerül hozzászoktatni magunkat, akkor akár pár hét alatt sokkal jobb lesz a közérzetünk, kevesebbet fogunk idegeskedni, aggodalmaskodni. Az is hasznunkra válhat, ha bizonyos rituálékat is beillesztünk a napirendünkbe. Például minden nap pontban négy órakor felhívjuk az édesanyánkat vagy a testvérünket hat órakor vacsorázunk, nyolc órakor pedig elszürcsölünk egy teát. A rendszernek jó hatása van a lelkünkre.

Rágjuk ki magunkból a gondokat!
A stresszes helyzetekben gyors megoldást nyújthat a rágás. Erre legalkalmasabb a cukormentes rágógumi. Ennek hatására fokozódik a nyáltermelésünk, amely az emésztési reakció beindításával csökkenti a stresszes helyzetek gyomrunkra gyakorolt káros hatását. Emellett a rágóizom folyamatos működtetése már önmagában is stresszcsökkentő hatással bír.

Mossuk le a stresszt!
A víz nemcsak akkor fejti ki jótékony hatását, ha nagyot kortyolunk belőle, hanem egy kellemesen forró fürdő is csodákra képes. A súlytalanság érzése egyedülálló módon csillapítja az idegeket. Fokozhatjuk a hatást, ha olyan nyugtató illóolajokat csepegtetünk a fürdőnkbe, mint a szantálfa, a citromfű, a geránium vagy a jázmin.

Zeneterápia
A lágy, kellemes zene bizonyítottan csökkenti a stresszt. Hallgathatunk zenét utazás közben, vagy otthon a házimunka, olvasás vagy pihenés közben.

Figyeljünk befelé!
Üljünk le egy csendes szobában, csukjuk be a szemünket, és próbáljuk meg magunkat kívülről figyelni. Tegyünk fel magunknak kérdéseket: Fáj valami? Hiányzik valami vagy valaki ebben a pillanatban? Hol lennék most a legszívesebben? Ha tudjuk a válaszokat, akkor gondoljuk végig, hogy el tudjuk-e érni, amit szeretnénk, és ha igen, akkor mit kell ahhoz tennünk. Ha egyedül nem vagyunk rá képesek, akkor ki tudna nekünk segíteni? Ha nem találunk megoldást a helyzetre, akkor próbáljuk meg elfogadni és másik célt kitűzni magunk elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.