Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2013. Szeptember 10. 08:56, kedd | Külföld
Forrás: ÉrdekesVilág

A sajt mint valuta

A sajt mint valuta

Egyedülálló bankok, ahol a parmezánsajtot is elfogadják fizetőeszközként.

Parmezánsajtot is elfogadnak fizetési eszközként az olasz bankok és külön páncéltermet építettek az értékes vagyontárgy tárolására. Természetesen nem akármilyen sajtról van szó: a terület védett eredetű és tipikus termékét fogadják el fizetőeszközként, az egész világon a made in Italy márkanevet jelképező Parmigiano Reggianót. Euró helyett a Credem bank a parmezánt is szívesen fogadja. A Parmigiano Reggiano formájának átmérője 35-45 centiméter között mozog, súlya 24-40 kilogramm, értéke pedig megközelíti a 300 eurót.

A sajtból lett hitelakció akkora sikerre talált, hogy a banknak bővíteni kellett páncéltermeit: a Credem Modena és Reggio városa között két külön bunker-raktárat építetett, ahol festmények és ékszerek helyett sajtkarikák érlelődnek az ehhez megfelelő hőmérsékleten. Összesen 440 ezer darab parmezánformát tud a bank tárolni. A sajt 24 hónap alatt érik meg: ezután, ha a termelő visszafizeti tartozását, a sajtot visszakapja, ha nem tud törleszteni, akkor a sajtot a bank értékesíti. Jelenleg a Credemnél 132 millió euró értékben sorakozik parmezán.
Azt, hogy kincsről van szó, jól bizonyítja, hogy a sajt-széfbe már be is törtek. Tolvajok lyukat fúrtak a bunker falán és 570 parmezánt vittek el kamionokkal. A rendőrség gyorsan a sajttolvajok nyomába ért, igaz a parmezánon még a fekete piacon sem tudtak volna túladni. A bankjegyekhez hasonlóan a parmezánformákat is megszámozzák.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.

2022. Május 16. 11:04, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 521,5 millió, a halálos áldozatoké 6,264 millió a világon

A világon 521 468 571 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 263 899 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Május 16. 09:01, hétfő | Külföld

Fenntartja a maszkviselést a reptereken és a repülőjáratokon Olaszország

Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli

2022. Május 16. 07:00, hétfő | Külföld

Ferenc pápa szerint a szentek megoldást mutatnak háborús időkben is

Korunk szentjeit a feszültséggel és háborúkkal teli mindennapok hőseinek nevezte az egyház, a politika és a társadalom számára is Ferenc pápa vasárnap, a Szent Péter téren bemutatott kanonizációs misén,