Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Szeptember 10. 08:56, kedd | Külföld
Forrás: ÉrdekesVilág

A sajt mint valuta

A sajt mint valuta

Egyedülálló bankok, ahol a parmezánsajtot is elfogadják fizetőeszközként.

Parmezánsajtot is elfogadnak fizetési eszközként az olasz bankok és külön páncéltermet építettek az értékes vagyontárgy tárolására. Természetesen nem akármilyen sajtról van szó: a terület védett eredetű és tipikus termékét fogadják el fizetőeszközként, az egész világon a made in Italy márkanevet jelképező Parmigiano Reggianót. Euró helyett a Credem bank a parmezánt is szívesen fogadja. A Parmigiano Reggiano formájának átmérője 35-45 centiméter között mozog, súlya 24-40 kilogramm, értéke pedig megközelíti a 300 eurót.

A sajtból lett hitelakció akkora sikerre talált, hogy a banknak bővíteni kellett páncéltermeit: a Credem Modena és Reggio városa között két külön bunker-raktárat építetett, ahol festmények és ékszerek helyett sajtkarikák érlelődnek az ehhez megfelelő hőmérsékleten. Összesen 440 ezer darab parmezánformát tud a bank tárolni. A sajt 24 hónap alatt érik meg: ezután, ha a termelő visszafizeti tartozását, a sajtot visszakapja, ha nem tud törleszteni, akkor a sajtot a bank értékesíti. Jelenleg a Credemnél 132 millió euró értékben sorakozik parmezán.
Azt, hogy kincsről van szó, jól bizonyítja, hogy a sajt-széfbe már be is törtek. Tolvajok lyukat fúrtak a bunker falán és 570 parmezánt vittek el kamionokkal. A rendőrség gyorsan a sajttolvajok nyomába ért, igaz a parmezánon még a fekete piacon sem tudtak volna túladni. A bankjegyekhez hasonlóan a parmezánformákat is megszámozzák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).