Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. November 15. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: házipatika.com

A saját konyhánk miatt hízunk

A saját konyhánk miatt hízunk

Előfordulhat, hogy a lakásunktól, egészen pontosan: a konyhánktól hízunk el, állítja a Cornell University egyik szakértője, Prof. Brian Wansink.

Előfordulhat, hogy a lakásunktól, egészen pontosan: a konyhánktól hízunk el, állítja a Cornell University egyik szakértője, Prof. Brian Wansink. Nemrégiben publikált kutatásában azt állítja: a konyhapulton található ételeink árulkodnak arról, hogy hány kilósak vagyunk.

A konyhapulton található reggeli müzli például 9 kilóval nagyobb testsúlyt jelez, azokban a háztartásokban pedig, ahol az üdítőitalokra is rá lehet látni, 12 kilóval vannak közelebb a lakók az elhízáshoz. Ha viszont a konyhában látható gyümölcsöstál, az 6 kilóval kisebb testsúlyt jelez - a Cornell szakértője szerint a begyűjtött adatokból viszonylag pontosan lehet előrejelezni egy konyhában megforduló emberek testsúlyát. De miként tudjuk felhasználni ezt a tudást ahhoz, hogy le tudjuk fogyni?
Tüntessük el. Wansink szerint számos ételt azért eszünk meg, mert "ott van és megehetjük". Ezért számít annyira, hogy mi van a pulton - akinek ugyanis nincs kellő akaratereje, gondolkodás nélkül meg fogja enni azt, ami elé kerül. Sokat segíthet ilyenkor az, ha a konyhaszekrényben, a hűtőben vagy bárhol máshol tartjuk az ételt, ahol nincs szem előtt. Ilyenkor ugyanis nemcsak nem látjuk, hanem meg is kell mozdulni érte, a lustaság pedig a legtöbb ember visszatartja a felesleges evéstől.

A tányér is számít. Ha nagy a kontraszt az étel és a tányér színei között, akkor nagyobb az esélye annak, hogy kevesebbet fogunk enni. Fehér tányéron egy pirosas színű étel nagyon kontrasztos, tehát kisebb adag is nagyobbnak tűnik az optikai hatás miatt. Ha fehér tányérra fehér színű ételt teszünk, akkor 18-19 százalékkal szedünk többet. A tányér mérete is fontos: a kutatások szerint egy felnőtt a magának kiszedett adag 92 százalékát elfogyasztja, úgyhogy ha egy nagyobb tányérról eszünk (pláne, ha a színe miatt még 20 százalékkal többet), az igen nagy többletet jelent.

A környezet is fontos. Wansink és társai egy gyorsétteremben kísérleteztek azzal, hogy Miles Davis jazzlemezeit játszották le a háttérben - az emberek ilyenkor 18 százalékal kevesebbet ettek ahhoz képest, amikor a hetvenes évek rock'n'roll felvételei szóltak. Ugyanilyen hatása van, ha a fényviszonyokat is "beállítják", ugyanis minél nyugodtabb egy ember, annál lassabban eszik és annál hamarabb érez jóllakottságot.

Gyorsabban is eszünk akkor, ha több ételt látunk magunk előtt. Ezért sem tanácsos például az ételt tartalmazó edényeket az asztalon hagyni, mivel egyfelől nem látjuk, másfelől lustaságunk miatt inkább nem megyünk oda a tűzhelyhez még egyszer szedni magunknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.