Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Október 06. 12:45, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

A „Róna” Vadásztársaság találkozóra hívta a vadászokat és földtulajdonosokat

A „Róna” Vadásztársaság találkozóra hívta a vadászokat és földtulajdonosokat

2021. október 2-án családi találkozót rendeztek a Pálosszentkúti kegyhelyen a vadászok és földtulajdonosok a „Róna” Vadásztársaság invitálására.

A megjelenteket Bajáki Imre köszöntötte a Róna Vadásztársaság tagjai és intéző bizottsága nevében. Beszédében köszönetet mondott Petőfiszállás Önkormányzatának, mely sokat tesz a faluért, és a településen működő civil szervezetekért. Külön köszönetet mondott a polgármesternek, Szász Jánosnak és Nagy Péter képviselőnek a tevékeny közreműködésért.

- Az Önkormányzat élükön a Polgármester Úrral a falu motorja, a fejlődés záloga- hangsúlyozta a vadásztársaság elnöke, aki beszédében azt is elmondta, hogy a „civil Közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása 2020” elnevezésű Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton a Róna Vadásztársaság 777.800,- Ft támogatásban részesült. A vadásztársaság jelenlegi taglétszáma 25 fő. Mivel eltelt újabb 5 év, a közösség vezetősége választás előtt áll. Az elmúlt két év igen nagy terhet rótt a vadásztársaságra. El kellett halasztani értekezleteket, összejöveteleket, a családi napot és csak az a pár fő (intéző bizottság) tudta végezni a munkáját, akik feleltek a társaság működéséért. Szerencsére azonban a vadásztársaság székhelye megmaradhatott a Petőfiszállási Petőfi Termelő Szövetkezet irodaházában.

- Életünket tevékenységünket meghatározza az „Egy a Természettel, Vadásztati és Természeti Világkiállítás” mely egész évünkre meghatározó volt, szellemében és munkánkban egyaránt. 50 év telt el az előző világkiállítás óta. Büszkék vagyunk úgy a múltban, mint a jelen megrendezett eseményre, annak tartalmára. Törvényeket hoztak és változtattak meg. A törvény fenyeget, az erkölcs belülről szabályoz. De az utóbbihoz ez kell, hogy a közösség valóban közösség legyen, vagyis a tagjai becsüljék, támogassák, okítsák, ha kell figyelmeztessék egymást.
Az „Egy a Természettel” igen illeszkedik az 1996-ban megfogalmazásra került fogadalomtétel szövegével „Tiszteletben tartom és védem a természetet, a benne élő élőlényeket, különösen az általam és vadásztársaim által terítékre hozott vadat. ”A vadász a természet kertésze. A jó kertész kiegyensúlyozza a növények világát, a vadász a vadak és élőhelyei között tart egyensúlyt. Megakadályozza a kártékony vadak elszaporodását, kordában tartja azokat. A puskás embert a lelkessége nemesíti vadásszá, de a ruházata is sokatmondó. Aki a vadászruhát felveszi, annak tettei vagy fényt, vagy árnyékot vet a közössége részére
- mondta beszédében Bajáki Imre, majd végezetül egy Reisenthal idézettel zárta gondolatait: „Az legyen a vadász nemes törekvése, hogy a vadat szeresse és védje, vadászon, mint törvény s szokás kívánja, és teremtményeiben a Teremtőt lássa!”

A vadásztársaság elnökét követően előtt Szász János polgármester köszöntötte a megjelenteket.

- Egy közösségnek az élete nem egy személytől, egy szervezettől függ. A magam és képviselő-testületem és minden lakos nevében kell, hogy köszönetet mondjak. Egy település életében nagyon fontos, hogy értékeket képviselve értékként képviseljük ezeket. Nagy értékeink vannak, nemcsak amink a Szentkút, a Péteri-tó vagy bármilyen más adott-kapott, létrehozott értékek, hanem szellemi és megteremtett értékek. Nagyon büszke vagyok településvezetőként, hogy ezen a pici településen minden szervezetre, amelyek példaértékűen jól működnek, és sokkal több, mint amit mások és másképpen is láthatnak.
Nem kis feladat hárul arra a szervezetre, aki a múltból alig tud táplálkozni, hisz kevés. Akinek a múltját meg kell változtatni, a jelenükkel erősíteni, a jelentét pedig nem könnyű erősíteni, hisz az adottságok, a természet, a személyek, a jövő, vagy több tényező is befolyásolhatja.
A vadász a természet kertésze, de nem mindegy, hogy az a kertész jó kertész-e, vagy csak kertészkedő az a kertész. A vadásztársaság példaértékűen működik a mai napig.”
– zárta gondolatait a polgármester.

A köszöntőket követően a „Szent Hubertus” ünnepi szentmisét Pál Csaba atya celebrálta, aki egyben a vadászat hobbijának is él. Szent Hubertus egy püspök volt, akit a pápa szentelt fel és nem csak a vadászok védőszentjévé vált, hanem a csengettyűsöké, a bőrdíszműveseké, a henteseké, ez erdészeké is.

A mise után a vadásztársaság ebéddel vendégelte meg az odaérkező vendégeket és a tagokat és annak családjait. A Pintér Károly vadhúsfőző által bográcsban elkészített vaddisznót és szarvast Klinkó Imre hivatásos vadász ejtette el, aki a Róna Vadásztársaság hivatásos vadásza és 2021. szeptember 18-án a Hubertus kereszt aranyfokozata kitüntetésben részesült a megyei vadásznapon.

(Képek és információ: petofiszallas.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)