Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2016. Augusztus 19. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: origo.hu

A rendes kenyérnek is van versenye

A rendes kenyérnek is van versenye

Aki szereti a kenyeret, figyeljen: 2016. augusztus 20-án másodszor rendezik meg a hagyományosan kenyeret készítők találkozóját, a budapesti II. Kenyér Lelke fesztivált.

A szervezők és versenyzők célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozóra csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és kovásszal készültek!

A profik közé idén is Magyarország legjobb kenyereit sütő pékségeit hívták meg, de elfogadtak nevezéseket is. A zsűri döntése alapján a meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il Basilico, Artizán, Nova pékség, Inez Bagel shop, Panelpék, Kiskovász pékség, Pallag Spájz, Kemence pékség, Csepregi pékség, Akademia Italia Budapest, Kenyérzsák.

Az otthonsütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhetett, aki nem cégszerűen süt kenyeret. A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartottak, így augusztus 20-án már csak tizenöten szállhatnak versenybe!

Négy kategória lesz: a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a bagett és a croissant. A legjobbakat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt az oklevelet egy évig szabadon használtatja, egészen a következő versenyig.

  • Otthonsütők versenye: 10.00 - 12.00
  • Eredményhirdetés 12.30
  • Pékségek versenye: 13.00 – 15.00
  • Eredményhirdetés 15.30

A zsűri tervezett tagjai idén: Molnár B. Tamás, a Gault&Millau főszerkesztője, Heiszler Olivér, a Michelin-csillagos Tanti séfje, Libor Mária makói gasztroblogger, a Limara Pékség blog szerkesztője, Mogyorósi Gábor, a Laci!Konyha! séfje, Uj Péter a 444.hu főszerkesztője, Pesti István Michelin-csillagos séf, jelenleg a tatai Platán étterem szakácsa, Benkő Zoltán az Innio tulajdonosa, Mautner Zsófia, műsorvezető.

A zenei színpadon óránként váltja egymást a Creme de la Pop, Broders, Korai Acoustic, Harmonia Garden, Lakatos Mónika Folk trió. A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kenyereket, sőt eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos eljárások bemutatását. A műsorvezető idén is a fesztivál egyik szervezője, Till Attila lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 11:13, kedd | Helyi

Ma éjfélig küldheti be az adóbevallását és rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. Május 21. 10:32, kedd | Helyi

Már kirajzolódnak Móra arcvonásai a homokhalomból

Május 17-én nyílt meg a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, a Petőfi-téren. A megnyitón hangszeren közreműködött Sevecsek Béla.

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.