Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 11. 17:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A rákmegelőzés 12 pontja

A rákmegelőzés 12 pontja

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a közelmúltban publikált Európai Rákellenes Kódexben összesen 12, személyre szóló tanácsban foglalta össze, hogy hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a közelmúltban publikált Európai Rákellenes Kódexben összesen 12, személyre szóló tanácsban foglalta össze, hogy hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Magyar Rákellenes Liga a Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódva közösen alkotta meg a rák megelőzésének magyar viszonyokhoz illeszkedő 12 pontját.

Az IARC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rák megelőzésére szakosodott intézménye. Az Európai Rákellenes Kódexet az Európai Unió egyetértésével és támogatásával publikálták. A rák kialakulásának kockázatát csökkentő listát a tudomány mai állásának megfelelően állították össze. A tanácsok a napjainkra jellemző életmóddal együtt járó kockázati tényezők kiküszöbölésére hívják fel a figyelmet, valamint az egyes rákok korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdítanak. Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsok megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető rák kialakulásának kockázata csökkenthető, a szűrővizsgálatok pozitív hatása pedig ennél korábban is jelentkezhet.

A Rákmegelőzés 12 pontja:

  1. Ne dohányozz!
  2. Otthonodat, munkahelyed tedd „dohányzásmentes övezetté”!
  3. Óvakodj az elhízástól!
  4. Iktasd be napirendedbe a szabadidős mozgást!
  5. Egyél minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodj a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
  6. Tarts mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
  7. Kerüld a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!
  8. Tartsd be a munkavédelmi szabályokat! Ismerd és kerüld a rákot okozó anyagokat!
  9. Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
  10. Igényeld 7. osztályos leánygyermeked számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!
  11. Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!
  12. 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

A tanácsok megfogadásával a rákbetegségek harmada megelőzhető, a már kialakult megbetegedések felében teljes gyógyulás érhető el!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.