Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 12. 18:53, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

A pszichológia születése a századfordulón - Mit üzen nekünk Freud és Ferenczi?

A pszichológia születése a századfordulón - Mit üzen nekünk Freud és Ferenczi?

E címmel tartott előadást a könyvtár Kulturális Szalon című sorozatának keretében dr. Domján Mihály szakpszichológus, családterapeuta.

A rendezvény bevezetőjét, a sorozat megálmodója dr. Pallagi Mária történész tartotta.

A könyvtár előadóterme ismét megtelt a Kulturális Szalon című sorozat mai (március 12.) programjának köszönhetően. Az érdeklődők az egyik legfiatalabb – alig 110 éves – tudomány, a pszichológia születéséről hallhattak. Dr. Domján Mihály szakpszichológus, családterapeuta kérdésünkre elmondta: a pszichológia Sigmund Freud nevéhez kötődik, aki a 19-20. század fordulóján Bécsben tevékenykedett és rájött arra, hogy nem csak testünk, hanem lelkünk is van. Nagyon sok lelki problémának a kivetülése akár a testben, akár a viselkedésben megmutatkozik.
A 20. század elején nagyon élénk volt Magyarországon a pszichológia iránti érdeklődés. Ferenczi Sándor világhírű magyar orvos a másik személy, aki sok energiát fordított a pszichológiai kutatásokra.

Mindkét személyiségnek nagy szerepe volt abban, hogy a pszichológia és a pszichoanalízis elterjedjen Európában és a világon – tette hozzá a szakember.
A történelmi kitekintést követően az előadás alcímének megfelelően – Mit üzen nekünk Freud és Ferenczi? – az előadás témája gyakorlatiasabbá vált és az előadó igyekezett a mindennapi problémákat érinteni. Így például a résztvevők a „Mennyire vagyok önmaga?”, „Mennyire fogadom el önmagam?”, Mennyire szeretem a munkámat?” kérdéskörökben foglalhattak állást az előadó közbenjárásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.