Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Március 07. 14:09, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A plázastop betehet a kiskereskedelmi piacnak

A plázastop betehet a kiskereskedelmi piacnak

Nem változott érezhetően a belföldi kereslet tavaly. A Colliers International magyarországi irodája által kiadott legfrissebb kiskereskedelmi piaci jelentése szerint stagnálás tapasztalható.

2011-ben alig néhány nagyobb kiskereskedelmi központ nyitotta meg kapuit. Ugyanakkor több új márka is megjelent a piacon, kihasználva az alacsony bérleti díjakat.

Csörgő Anita, a Colliers International kiskereskedelmi üzletágának igazgatója azt mondta, Budapest domináns bevásárló utcái a Váci utca és az Andrássy út továbbra is népszerűek a kereskedők, különösen a luxusmárkák körében, és ezek a helyszínek egyre növekvő forgalmat bonyolítanak.

Egy új tényező is megjelent, ami várhatóan hatással lesz a kínálatra, az úgynevezett „plázastop” törvény, aminek értelmében minden 300 m²-nél nagyobb új kiskereskedelmi fejlesztést egy központi, a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek részvételével működtetett bizottsággal kell jóváhagyatni. Ez nem feltétlenül befolyásolja majd negatívan a szektort, amennyiben profi szakemberek ülnek a testületben. Ugyanakkor valószínűleg lassítani fogja az olyan diszkontáruházak, mint a Lidl vagy az Aldi korábbi években tapasztalható dinamikus terjeszkedését.

Általánosságban véve a bérleti díjak továbbra is alacsonyak maradtak, miután az elmúlt két évben 10–30 százalékkal estek vissza. Csörgő Anita azt mondta, várakozásaik szerint a Váci utcai, valamint a piacvezető bevásárlóközpontok bérleti díjai, amelyek az utóbbi öt évben nagyjából stabilak voltak, idén mérsékelten, mintegy 5–10 százalékkal csökkenhetnek.

A szakember szerint az idei év várhatóan vízválasztó lesz sok kereskedő számára, és többen közülük, akik eddig még úgy-ahogy fent bírták tartani a működésüket kénytelenek lesznek végül bezárni üzleteiket. A negatív nyomás várhatóan minden szegmensben erősödni fog, a veszteséges üzleteket pedig be fogják zárni, mivel néhány esetben még ez is jobban megéri, mint nyitva tartani gyengülő kereslet és csökkenő vásárlóerő közepette. Az üresedés főleg a vidéki bevásárlóközpontokban jelentkezhet problémaként.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.