Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Október 28. 07:32, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A Petőfi-szobor leleplezésének 100. évfordulóját ünnepelte Félegyháza

A Petőfi-szobor leleplezésének 100. évfordulóját ünnepelte Félegyháza

Koszorúzással egybekötött városi ünnepséget tartottak október 27-én, a Petőfi-szobor leleplezésének 100. évfordulója alkalmából.

A megjelenteket Keresztes Tünde kulturális referens köszöntötte, külön tisztelettel említve Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Lenkei Róbertet, Lezsák Sándor elnök kabinetvezetőjét, a közgyűlés tagját, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármestereket, Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmai Múzeum főigazgatóját, dr. Végh Katalint, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesét, Szabó Józsefet, a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökét, az Országos Petőfi Sándor Társaság delegációját és Tóth Gyulánét, a társaság elnökségi tagját, valamint a Petőfi-emlékhelyek önkormányzati és iskolai delegációit, a Petőfi nevét viselő intézmények és szervezetek vezetőit, és a képviseletükben megjelenteket, valamint a segesvári és tordai delegációkat.

Az esemény nyitányaként a megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit a Petőfi szobor lábánál. Ezt követően Balla László alpolgármester, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Szabó József, a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, végül pedig Tóth Gyuláné, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökségi tagja mondott beszédet.

- Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készültünk számos rendezvénnyel. A János vitéz történetének megzenésítésével, bemutatásával, a napokban lezajlott Petőfi konferenciával, a novemberben megrendezésre kerülő Bács-Kiskun megyei Petőfi iskolák diákjainak találkozójával, Bács-Kiskun megyei Petőfi túrákkal, Bodor Miklós Petőfi albumának kiadásával. Ennek keretében ünnepeljük azt ma, hogy 100 éve áll itt a város központjában a Petőfi téren Köllő Miklós halhatatlan remekműve. Emlékezünk és visszaidézzük a monumentális alkotás történetét a kezdetektől 1922-ig, felállításáig, átadásáig, illetve napjainkig – mondta el bevezetésként Balla László alpolgármester.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy Petőfi, mint minden mitologikus hős, nem született és nem halt meg, jött valahonnan, ment valahová, és rövid 26 esztendő alatt megvilágította a magyar eget. Hozzátette: Petőfi csak akkor mozdul, ha mi mozdulunk, csak akkor beszél, ha mi beszélünk. Rajtunk keresztül szól, ha szólunk. Nem maradhatunk némák, mert akkor Petőfit némítjuk el, mert ideje van a szólásnak és ideje van a hallgatásnak is, de most a szólásnak van itt az ideje. Petőfiül kell szólnunk, mert ha Petőfi megszólal bennünk, akkor a nép nevében beszélünk, a magyar haza hívószavát tolmácsoljuk. Mi vagyunk Petőfi népe, és amíg azok maradunk, akik voltak, és akik vagyunk, addig leszünk is – zárta gondolatait Demeter Szilárd.

Szabó József, a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke a szobor Segesvártól Budapestig tartó útját részletezte, Tóth Gyuláné, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökségi tagja pedig a Petőfi-szobor városunkban történő felállításáról és leleplezéséről beszélt.

A városi ünnepséget a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar színvonalas előadásával, Gombás Bende, a Kiskun Múzeum munkatársa szavalatával, és Lizik-Varga Katalin előadóművész pedig gitárkísérettel előadott dalokkal tette emlékezetessé.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)