Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Május 25. 14:00, hétfő | Bulvár
Forrás: webbeteg.hu

A parlagfű gyomnövény vagy gyógynövény?

A parlagfű gyomnövény vagy gyógynövény?

Vannak (sajnos elég sokan), akik könnyezve, prüszkölve átkozzák a napot, amikor Észak-Amerikából kontinensünkre került. Mások szerint szuperegészséges, akár ételek, italok alapanyaga is lehet.

Vannak (sajnos elég sokan), akik könnyezve, prüszkölve átkozzák a napot, amikor Észak-Amerikából kontinensünkre került. Mások szerint szuperintelligens, szuperegészséges, „nagylelkű”, de akár ételek, italok alapanyaga is lehet. De mi az igazság a parlagfűvel kapcsolatban?

„Amerikából jöttem”
„Mestersége” szempontjából az öreg kontinensen inkább gyomnövényként tartják számon, nagyobb mértékben az 1950-es évek után terjedt el. Napjainkban kicsiny hazánk szinte rekordernek számít a parlagfűvel borított területeket nézve, nagyjából 5 millió hektárral „büszkélkedhetünk”.

Valóban ősi gyógynövény?
Hát, ez részben talán igaz lehet, ám gyógyító hatását nem az európaiak, főleg nem mi, magyarok fedeztük fel. Őshazájában, Észak-Amerikában a belőle készült teát gyomorbetegségek, helyi vérzések ellen alkalmazták, főzetét pedig különböző bőrbetegségek ellen, fejbőr lemosására, illetve a szem és sebek borogatására használták. Rovarcsípésre, gyulladt sebre szétmorzsolt leveleit tették. Teájának összehúzó hatását bélgörcsökre, hányás, székrekedés esetén, valamint láz és mellhártyagyulladás ellen kamatoztatták.

És mi a helyzet nálunk?
Kutatások folynak a parlagfűvel kapcsolatban, sőt, gomba- és baktériumölő hatását már ki is mutatták, melynek köszönhetően bio-növényvédőszerek alapanyaga is lehet. Ám egyéb élettani, egészségünkre gyakorolt hatásáról szóló kísérletekről még nincs igazán hír. Ennek ellenére vannak, akik teáját, vagy a szárított és összetört növény porát, esetleg magát az apróra szelt növényt, illetve leveleit fogyasztják, utóbbit akár szendvicsek ízesítőjeként is. Mindezek ellenére Európában, illetve Magyarországon főként a pollenje által okozott allergiás tünetei miatt hallunk a parlagfűről.

Irtani vagy nem? Ez itt a kérdés!
Ugyan olykor-olykor feltűnnek a parlagfű pozitív élettani hatásait emlegető írások, melyek akár irtásának szükségességét is megkérdőjelezik, ám a könnyes szemek, a nedves orrok, és természetesen a törvények is mind arra sarkallnak minket: irtani, amennyire lehet. Amennyiben inkább gyűjtenénk, mint „pusztítanánk” a parlagfüvet, úgy ezt – az eddigi ismeretek szerint- egészségkárosító hatás nélkül megtehetjük a növény virágzása előtt.

Teaként, porként, illetve „feltétként”, ízesítőként való fogyasztása előtt mindenképp kérjük ki gyógynövényekben jártas szakember véleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.