Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Szeptember 23. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A nyers tej fogyasztásának kockázatai

A nyers tej fogyasztásának kockázatai

Egyre többen fogyasztanak nyers tejet, holott semmilyen komoly kutatás nem igazolja, hogy egészségesebb lenne bolti társainál. Forralás nélkül ráadásul súlyos betegséget is okozhat a fogyasztása!

Az Európai Unióban folyamatosan növekszik a fogyasztói igény a nyers tej fogyasztás iránt, mivel az emberek - egyébként tudományosan nem igazoltan - egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Az EU higiéniai előírásai szabályozzák, és a tagállamok nemzeti szinten megtilthatják, vagy korlátozhatják az emberi fogyasztásra szánt nyers tej kiskereskedelmi forgalmazását, termelői piacokon történő árusítását. Egyes államokban megengedett a nyers tej értékesítése árusító automatákból, de ilyenkor a fogyasztók figyelmét minden esetben felhívják a nyers tej felforralására.

Mire vigyázzunk?
A tejtermelő gazdaságokban fontos a jó higiéniai gyakorlat betartása, a nem hőkezeléssel járó folyamatok ellenőrzése, a tej szennyeződésének megelőzése, és a nyers tejben a baktériumok elszaporodásának megakadályozása. A nyers tej mégis tartalmazhat egészségre ártalmas, betegség okozó baktériumokat, ezért a fogyasztás előtti felforralása -tejiparban a pasztőrözése- a legbiztonságosabb, leghatékonyabb megoldás, mivel a forralás illetve a pasztőrözés hőmérsékletén a betegséget okozó baktériumok elpusztulnak.

Tudományos vélemény szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita) például Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozójának hordozója lehet.
A tagállamokban az élelmiszer okozta megbetegedések közül 2007 és 2013 között 27 esetben okozott megbetegedést nyers tej fogyasztása. Többségében - 21 esetben - Campylobacter, 1 esetben Salmonella, 2 esetben E. coli, míg 3 esetben agyvelőgyulladás megbetegedés történt. A megbetegedések többségét nyers tehéntej okozta, a kecsketej kevesebb esetben volt felelőssé tehető. Hazánkban elsősorban a felhasználók ismereteinek hiányosságaira vezethetők vissza a megbetegedések, ezért a TÉT Platform összegyűjtötte a nyers tej fogyasztásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

  • Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen ne fogyasszanak nyers tejet!
  • Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
  • Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől vásároljuk.
  • Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
  • Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
  • Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
  • A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
  • Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti "kóstolgatását"!
  • Szervezzük úgy a nyerstejjel kapcsolatos dolgainkat, hogy ne rendezkedjünk be nyers tej tárolására.
  • A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.
  • A felforralt és lehűtött tejet hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
  • A felforralt és lehűtött tej 0 - +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.
  • A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.