Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2011. Augusztus 21. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

A növényvédő szerek diabéteszt okozhatnak

A növényvédő szerek diabéteszt okozhatnak

Friss tanulmány szerint a növényvédő szerekkel való rendszeres érintkezés jelentős mértékben növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A szakemberek szigorúbb biztonsági előírásokat sürgetnek.

Finn kutatók összesen 2000 ember vérmintáját vizsgálták meg, akik között voltak olyanok, akik csak kis mértékben érintkeztek növényvédő szerrel, és olyanok is, akiknek nap mint nap bejuthatott a szervezetébe. A cél az volt, hogy pontosan felderítsék, hogy milyen egészségügyi problémákat okozhatnak ezek a készítmények.

A vizsgálatok során a tudósok meglepő felfedezést tettek: kiderült, hogy a peszticidek kétszeresére növelhetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét azoknál, akik a legtöbbet érintkeznek velük - írja a Diabetes Care.

Ekkora kockázat azonban csakis abban az esetben léphet fel, amennyiben a növényvédőben megtalálható az oxychlordane nevű anyag. Ezt az Egyesült Államokban már 1988-ban betiltották, a talajban azonban azóta is jelen van, így közvetve bármikor bekerülhet az állatok és az emberek szervezetébe is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmáy

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 24. 12:15, vasárnap | Belföld

Drogdílerekre csaptak le a rendőrök

Egy időben, öt helyszínen ütöttek rajta két kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfin, valamint három, az ügyfélkörükbe tartozó fogyasztón a Pest megyei rendőrök

2021. Október 24. 10:12, vasárnap | Belföld

Virológus: csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

2021. Október 24. 06:00, vasárnap | Belföld

Megölt egy idős asszonyt két nő Komlón

Megölt két nő egy 86 éves asszonyt, akit közösen ápoltak Komlón - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

2021. Október 24. 05:00, vasárnap | Belföld

Életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr szolgálat közben

Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton az MTI-vel.