Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 30. 18:41, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

A nőknek több idő kell a „feltöltődéshez”

A nőknek több idő kell a „feltöltődéshez”

Nemrégiben végzett kutatások eredményeiként megállapították, hogy a nőknek többet kell aludniuk, ugyanis a hölgyek agyának több időre van szüksége a feltöltődéshez.

Nemrégiben végzett kutatások eredményeiként megállapították, hogy a nőknek többet kell aludniuk, ugyanis a hölgyek agyának több időre van szüksége a feltöltődéshez. Mivel napközben egyszerre több dologra is figyelnek, több feladat megoldásával is foglalkoznak, ezért agyuknak is több idő szükséges a regenerálódáshoz. Az elvégzett kutatások bizonyítják, hogy pihenés hiánya a gyengébbik nem tagjainál súlyosabb idegrendszeri következményekkel járhat, mint a férfiaknál. Az elégtelen alvástól szenvedő nők a fokozott igénybevétel miatt ingerlékenyek lehetnek és hajlamosabbak a depresszióra is, mindemellett magasabb a szívbetegség és a stroke kialakulásának esélye is.
Alvásdiagnosztikai szakemberek úgy vélik, hogy az alváshiányos nők egy részénél olyan súlyos gyulladás alakul ki a szervezetben, hogy az érintettek valóságos fizikai fájdalommal ébrednek. A napközbeni rövid szunyókálással megelőzhetők az egészségügyi panaszok, de semmiképpen sem lehet hosszabb a szieszta 90 percnél. Ha hosszabbra nyújtja a pihenőt, azzal csak fokozza az álmosságot.
A kutatások azt is bizonyítják, hogy hölgyeknél jóval gyakrabban fordul elő alvászavar, mint az erősebb nemnél. Ennek hátterében leginkább nők hormonális változásai állhatnak. A terhesség, majd anyaság megélése, illetve az anyasággal együtt járó megnövekedett felelősségtudat okozhat álmatlanságot, a későbbiek folyamán pedig a változókor miatt jelentkezhetnek a nehézségek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.