Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Október 09. 16:31, szerda | PR

A női pulóverek mosási titkai

A női pulóverek mosási titkai

Az egyik legbosszantóbb dolog, ami egy kedvenc ruhadarabunkkal, pulóverünkkel történhet, az az, ha a mosás vagy a szárítás áldozatául esik. Nézzük, mit tehetünk, hogy megelőzzük a katasztrófát.

Gyerekméretre összezsugorodott kedvenc pulóverek, újszülöttméretű kis zoknik – ismerős? Ha igen, akkor olvasd tovább cikkünket, melyből kiderül, hogy mit tehetsz, hogy elébe menj a bajnak? Praktikák és mosási-, szárítási kisokos kedvenc ruhadarabjainkhoz.

A címke mindenekelőtt!

Ha régóta vezetünk háztartást, mosunk, vasalunk, akkor hajlamosabbak vagyunk könnyedén venni a „mit-mivel-hány-fokon-moshatok?” témát. Új ruhadarab vásárlása esetén szánjuk rá azt a pár másodpercet, és tanulmányozzuk át a címkét – bizony könnyen lehet, hogy a mosási instrukciók közt olyat találunk, amire nem is gondoltunk volna.

Bár a legtöbb modern mosógép már rendelkezik kézi mosás programmal, azért az ezt igénylő pulóver esetén gondoljuk át kétszer is, hogy biztosan megkockáztatjuk-e a pulóver károsodását. Hiszen bármennyire is kímélő gépünkön a kézi mosás, azért annál kímélőbb nincs, mint amikor mi magunk, két kézzel, gondosan tisztogatjuk kedvenc ruhadarabunkat – és lehet, hogy épp egy olyan, kényesebb pulóvert tartunk kezeink közt, amelyik nem hálálná meg a gépi mosást.

A szárítógép: a ruhák ellensége?

Röviden és tömören erre a kérdésre a válasz: nem. Nagyon fontos azonban, hogy minden szempontot figyelembe véve válasszunk gépet, és a használat során is ügyeljünk a bizonyos dolgokra.

Az első és legfontosabb, hogy nézzük át a termékek címkéit, hogy száríthatóak-e szárítógépben. Amennyiben olyat dobunk be, amely nem szárítható, úgy ne lepődjünk meg, ha a végeredmény egy két mérettel kisebb pulóver vagy póló lesz.


A szárítógépeken a választható programok közül gondosan válasszuk ki a nekünk megfelelőt. Amennyiben nem csak 100% pamut ruhát teszünk be (márpedig a legtöbb esetben ez nem így van), úgy válasszuk a MIX programot, mely szinte minden gépen elérhető. Így kímélőbb fokozaton pörög a szárítás.

Másik nagyon fontos tanács, hogy érdemes a nagyobb adag mosást két részletben szárítani. Így a ruhák feleannyi idő alatt száradnak meg, és bár az összefogyasztás és összidő ugyanannyi, a ruhák mégis feleannyi ideig vannak kitéve a nagy hőfokos szárításnak – ez mindenképpen jelentősen csökkenteni a ruhadarabok amortizációját és a különböző balesetek lehetőségét.

A legkényesebb: a gyapjú

Mindig figyeljünk rá, hogy a gyapjú ruhadarabokat se mosó-, se szárítógépbe ne helyezzük be. Bár a legmodernebb gépeken már külön program biztosítja a kényelemes mosásukat és szárításukat, ha biztosra szeretnénk menni, akkor kizárólag kézzel mossuk és kiterítve szárítsuk őket. Ha pedig ehhez nincs kedvünk vagy energiánk, akkor szimplán kerüljük a gyapjútartalmú pulóverek használatát.
TIPP: Vásárlás során érdemes a minőségi, jó anyagösszetételű termékeket választani. Bár csalogatóbb lehet egy-egy kedvező árú termék, sajnos sokszor érhet minket csalódás ilyen ruhadarabok beszerzése, majd mosása, szárítása esetén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.